Секое утро треба да се јаде од оваа слатка смеса. Медот е многу корисен за здравјето на луѓето, а во комбинација со неколку моќни состојки, се претвора во вистински природен еликcиp. Вкусна и слатка смеса за подобрување на имунитетот – еве што е потребно:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 100 г суви сливи, 100 г суви кајсии, 100 г суво грозје, 100 г брусница, 100 г бадеми, 150 г ореви, 100 г сусам. По желба можете да додадете и суви смокви, лажица мелено ленено семе… 2 лимони со средна величина (непрскани), голема тегла мед и уште една тегла за готовиот производ. Состојките се посебно одбрани за деца и прилагодени за нивен вкус




ПОСТАПКА: Сусамот го мелеме во meлница за кафе, а останатите состојки ги meлеме во машина за meлење мeco. Ако се прашувате дали може да се направи на сечко или во блендер, за жал, одговорот е не.

Јас се обидував и со едното и со другото, нo ниту еден кујнски апарат не можеше да ја замени добрата стара машина за meлење мeco.




Сите состојки добро ги мешаме право „на суво”, а потоа го додаваме медот, целата количина и сето добро го мешаме до изедначување, што порамномерно за да се соедини. Наполнете ги теглите со вака добиениот мед и оставете ден-два на темно место да „созрее”, односно состојките добро да го впијат медот. Потоа се чува во фрижидер.




УПОТРЕБА: За деца постари од три години: 1 лажичка двапати дневно. За возрасни: 1-2 супени лажици трипати дневно. Прочитајте и како да ја подобрите к рвната слика за 5 дена со мешавина од какао и мед:

Флавоноидите кои се наоѓаат во какаото се соединенија важни од здравата исхрана за луѓето со кардиоваскуларни проблеми. Дневната потрошувачка на какао го зголемува бројот на активни антитуморски клетки во кр-вта, кои влијаат на функцијата на враќање и одржување на здрави кр-вни садови.




Истражувањата покажаа дека луѓето кои пиеле какао значително го намалиле кр-вниот притисок. Какаото се добива од плодовите на дрвенастото растение Theobroma cacao кое потекнува од тропските делови на Америка.

Од овие плодови се добива какао масата и потоа од неа и чоколадото, што воедно е и главната употреба на какаото. Кај нас, какао правот се користи уште и како топол напиток.




Какаото е богат извор на полифеноли кои обезбедуваат неколку здравствени бенефити. Нивното дејство се поврзува со бројни здравствени бенефити, како намалување на хроничните процеси на воспаление, подобрување на циркулацијата, намалување на кр-вниот притисок, намалување на холестеролот и шеќерот.




Какаото се смета за еден од најбогатите извори на полифеноли во природата. Особено е богато со флавоноиди, кои имаат моќно антиоксидативно и антивоспалително дејство.

Рецепт: Какао и мед за анемија. Потребни состојки: 250 мл вода, 2 лажички какао, 1 лажичка мед.

Постапка: Зовријте ја водата, а во неа додајте го какаото и промешајте. Откога ќе се подигне течноста (исто како кафе), прелијте ја во чаша и почекајте малку да се подизлади. Откога ќе се излади течноста, додајте една лажичка мед во какаото. Консумирајте ја оваа мешавина секој ден за да ја излечите анемијата и да го подобрите железото во кр-вта.