Home Билкарство Скриените здравствени придобивки од лушпите на лукот и кромидот: Зошто не треба...

Скриените здравствени придобивки од лушпите на лукот и кромидот: Зошто не треба да ги фрлате

Скриените здравствени придобивки од лушпите на лукот и кромидот: Зошто не треба да ги фрлате

Лушпите од лук и кромид често завршуваат во отпад без многу размислување, но овие делови од зеленчукот се богати со хранливи материи и можат значително да го подобрат здравјето.

Овие лушпи содржат антиоксиданти, соединенија со противвоспалително дејство и диетални влакна кои придонесуваат за здравјето на срцето, зајакнувањето на имунолошкиот систем и подобрувањето на дигестивниот процес.

Овој текст ги разгледува научно поткрепените придобивки од лушпите на лукот и кромидот и нуди практичен начин за нивно вклучување во исхраната, пишува НМД.

Здравствени придобивки од лушпите на лукот и кромидот

Лушпите од лук и кромид се богати со антиоксиданти, како што се флавоноидите и фенолните соединенија.

Овие соединенија ги неутрализираат слободните радикали, намалувајќи го оксидативниот стрес, кој е поврзан со стареењето и хроничните болести, вклучително рак и кардиоваскуларни заболувања.

Според студија објавена во списанието „Journal of Agricultural and Food Chemistry“, лушпите од кромид се особено богати со кверцетин, антиоксиданс кој поседува силни противвоспалителни и кардиопротективни својства (Block, 2010).

Хроничната инфламација е поврзана со низа здравствени проблеми, вклучително артритис, срцеви заболувања и дијабетес.

Соединенијата во лушпите на лукот и кромидот, особено кверцетинот, можат да ја намалат инфламацијата.

Д-р Џејмс Дјук, автор на „The Green Pharmacy“, истакнува дека природните противвоспалителни соединенија во овие лушпи можат да бидат корисни за ублажување на симптомите на воспалителни состојби (Duke, 1997).

Лушпите од кромид, благодарение на кверцетинот, помагаат во регулирањето на крвниот притисок и намалувањето на нивото на ЛДЛ (лошиот холестерол), со што се намалува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.

Истражување објавено во „British Journal of Nutrition“ потврдува дека кверцетинот може да го подобри кардиоваскуларното здравје преку подобрување на циркулацијата и спречување на таложење плак во артериите (Hodgson et al., 2000).

Слично на тоа, лушпите од лук содржат антиоксиданти кои ја подобруваат циркулацијата и го спречуваат создавањето на артериски плак.

Лушпите од лук и кромид имаат антибактериски и антивирусни својства, кои го зајакнуваат имунолошкиот систем.

Според д-р Џозеф Меркола, експерт за природна медицина, овие лушпи можат да помогнат во борбата против инфекции, особено во периодот на настинки и грип (Mercola, 2015).

Диеталните влакна во лушпите од лук и кромид го поддржуваат здравјето на дигестивниот систем преку промовирање на редовно празнење на цревата и спречување на запек.

Исто така, влакната се клучни за одржување на здрава цревна микрофлора, што е од суштинско значење за целокупното здравје.

Според студија во „Nutrition Reviews“, диеталните влакна играат важна улога во одржувањето на здравјето на гастроинтестиналниот тракт (Anderson et al., 2009).

Истражувањата покажуваат дека биоактивните соединенија во лушпите од кромид можат да помогнат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта, што е корисно за лицата со дијабетес.

Овие соединенија го забавуваат апсорбирањето на шеќерите, помагајќи да се одржи стабилно ниво на гликоза во крвта (Moghadam et al., 2013).

Антиоксидантите, особено кверцетинот во лушпите од кромид, се изучувани за нивниот потенцијал да го намалат ризикот од одредени видови рак.

Според студија во „Cancer Letters“, кверцетинот може да ги заштити клетките од оштетување на ДНК, што е еден од факторите за развој на рак (Jeong et al., 2009).

Антиоксидантите и противвоспалителните соединенија во лушпите можат да придонесат за здрава кожа преку намалување на оксидативниот стрес и спречување на воспалителни кожни состојби како акни или егзема.

Д-р Ендру Вејл, експерт за интегративна медицина, нагласува дека антиоксидантите од природни извори можат да ја подобрат состојбата на кожата (Weil, 2005).

Екстрактите од лушпите на кромид традиционално се користат за ублажување на мускулни грчеви, главоболки и болки во зглобовите.

Противвоспалителните и антиоксидантните својства можат да помогнат во намалувањето на воспалението и болката.

Диеталните влакна во лушпите од лук и кромид придонесуваат за подолготрајно чувство на ситост, што може да помогне во спречувањето на прејадувањето и да поддржи целите за управување со телесната тежина.

Како да ги искористите лушпите од лук и кромид

Еден едноставен начин за користење на лушпите од лук и кромид е нивно претворање во зачин кој може да се употребува во различни јадења.

За да го подготвите зачинот, соберете ги лушпите од лук и кромид и распоредете ги на плех за печење.

Печете ги во рерна на 200°C седум минути за да станат крцкави и да се елиминираат потенцијалните бактерии.

Потоа, ставете ги печените лушпи во блендер заедно со 250 грама сол (може да биде крупна или ситна) и изблендирајте додека не се добие фина, брашнообразна смеса.

Добиениот зачин чувајте го во сад и користете го наместо обична сол за да додадете вкус на јадењата како месо, грав, ориз или тестенини.

Овој зачин не само што додава арома, туку и ги внесува хранливите материи од лушпите во вашите оброци.

Лушпите од лук и кромид не се само кујнски отпад, туку вистински извор на хранливи материи со повеќекратни здравствени придобивки.

Од поддршка на кардиоваскуларното здравје до зајакнување на имунитетот и подобрување на дигестијата, овие лушпи имаат голем потенцијал.

Наместо да ги фрлате, искористете ги во вашата кујна со рецептот за зачин опишан погоре, со што ќе додадете вкус и хранливост на вашите оброци, истовремено намалувајќи го отпадот.

Напомена

Иако лушпите од лук и кромид се генерално безбедни за консумација кога се правилно подготвени, лицата со алергии на лук или кромид треба да ги избегнуваат.

Доколку почувствувате несакани реакции по нивна консумација, прекинете со употреба и консултирајте се со здравствен работник.

Прекумерната консумација на овие лушпи може да предизвика дигестивни непријатности, па затоа се препорачува умерена употреба.

Литература:
1. Block, E. (2010). Garlic and Other Alliums: The Lore and the Science. Journal of Agricultural and Food Chemistry.
2. Duke, J. A. (1997). The Green Pharmacy. Rodale Press.
3. Hodgson, J. M., et al. (2000). Quercetin and cardiovascular health. British Journal of Nutrition.
4. Mercola, J. (2015). Garlic: A natural antiviral. Mercola.com.
5. Anderson, J. W., et al. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews.
6. Moghadam, M. H., et al. (2013). Antidiabetic effects of onion peel extract. Journal of Diabetes Research.
7. Jeong, J. H., et al. (2009). Anticancer effects of quercetin. Cancer Letters.
8. Weil, A. (2005). Healthy Aging: A Lifelong Guide to Your Well-Being. Knopf.