Сигурно досега сте слушнале за лековитите својства на црниот бозел, кој расте преку лето. Бројни студии откриле дека црниот бозел содржи преку 40 активни состојки како флавоноиди, полифеноли, минерали и витамини, кои се користат за спречување на вирусна и бактериска инфекција.
Редовна читателка на нашата страница НМД.мк неодамна сподели рецепт од црн бозел кој навистина помага против најтешките болести, а многу е ефикасен и против моменталниот вирус. Ја споделуваме и личната приказна од каде што нашата читателка го добила рецептот:
Бројни сведоштва уште од дамнешни времиња ја кажуваат познатата приказна на човек кој боледувал од paк на бубрезите. За жал, неговата опера-ција била неуспешна, а лекарите му прогнозирале уште само 3-4 месеци живот.
Тој започнал да пронаоѓа алтернативен начин кој колку толку да му помогне да прожи-вее уште малку, а билкарка му кажала за црниот бозел што може да му помогне против оваа тешка болест. Бозелот расте како грмушка или ниско дрво околу речните канали и дава плод што личи на боровинки, но е помал.
Овошјето мора да е зрело (црно) за да има лековито дејство. Наберете ги бобинките, измијте ги и ставете ги во тегли, наизменично еден ред бобинки, потоа еден ред шеќер, додека теглата да се наполни до врвот, оставајќи 1-2 прсти простор во теглата.
Чувајте ја теглата на место каде што има сонце. По две седмици, лекот е подготвен за употреба и треба да се чува во фрижидер. Можете да направите 2, 3 или 4 тегли, но мора да имате најмалку две за да имате доволно од овој лек до следната година.
Koнcyмиpajтe најмалку 1 лажичка секое утро на празен стомак, 10 минути пред оброк. Човекот што ми кажа за оваа билка ме убеди во неговите лековити својства со своето лично искуство.
Тој започнал да го кoнcyмиpa овој лек во моментот кога докторите му рекле дека нема изгледи да се излечи. Оттогаш поминаа многу месеци отколку што му беше прогнозирано, а на контрола клетките на пакoт почнале да се намалуваат.
„Тогаш почнав да го користам лекот и јас, но прво чекав 2 месеци да го соберам зрелиот бозел, го подготвив лекот и сега сум опремена до наредната година“, споделува читателката.
Коментар од Игор Михајловиќ: „Иако многумина ќе си помислат дека шеќерот е ште-тен и само ги храни клетките на paкот, во овој случај тој има друга функција. Истиот случај е и кај лекот со сода бикарбона и јаворов сируп или мед.
Клетките на paкот не успеваат да се хранат од шеќерот заради тоа што сода бикарбоната ги спречува во тоа. Шеќерот се води кон клетките на paкот, кои трошат 15 пати повеќе шеќер од здравите клетки, а со помош на содата која е во комбинација со шеќерот или медот започнуваат да се уни-штуваат“, објаснува Игор.
Така што, во теглата со црн бозел, неопходно е да ставите и сода бикарбона во секој ред по малку. Доколку ви пречи шеќерот, користете мед, и тој е исто така добар конзерванс. Бидете внимателни бидејќи зелените бобинки (незрелите) од црниот бозел се отpo-вни.
Најдобро е доколку го правите овој лек, прво да се консултирате со лекар или човек кој добро се разбира во овие билки. Бобинките е важно да бидат добро созреани, а сите зелени зрна да се фрлат. Исто така, потребно е термички да се обработат или да ферментираат, а цветовите може да се користат и сирови.