Дуњата e препознатлив есенски плод. Омилена е за приготвување слатка, компоти и џемови, но малкумина знаат дека покрај тоа, таа е вистински лек за организмот. Освен минималното количество калории и маснотии што ги содржи дуњата, богата е со протеини, јаглехидрати, диетални влакна и содржи многу танини и пектин.

Семето на дуњата содржи дури 15% масло и големи количини од една важна состојка наречена амигдалин, односно витамин Б17, која има антикан-церогено дејство. Семето е исто така богато со масти, танин, пектин, шеќери, јаболкова киселина, емулзин и протеид.




Овошјето, лисјата и семето се исто така лековити, особено сокот и сирупот. Благодарение на танинот и слузта, има особено корисен ефект врз работата на цревата и спречува заразни болести.

Сок од дуња варен со иста количина шеќер, лекува кашлица, астма и акутна дијареа. Печена или варена дуња се препорачува за воспаление на слузокожата на желудникот и цревата, но и за третман на анемија.




Чајот од цвет од дуња помага во смирување на кашлицата, а чајот од семето има смирувачко дејство, ја елиминира несоницата, како и лошиот здив. Дуњата е одлична комбинација со печено месо, пилешко месо, говедско месо и дивеч.




Дуњата е витаминска б омба и е позната во народната медицина каде се користи првенствено како средство за ублажување на кашлицата и смирување на стомачните тегоби. Ова корисно овошје потекнува од југозападна Азија. Лековитите делови се плодовите, лисјата и семињата, а особено сокот и сирупот од овошјето.




Овошјето од дуња е богато со витамини и минерали. Содржи витамин Ц во големи количини, витамин Б1, Б2, ниацин, каротен, калциум, магнезиум, калиум, бакар, натриум, цинк, железо, манган, натриум. Покрај тоа, содржи протеини, растителни влакна и јаглехидрати.




Дуњата е исто така природен освежувач на воздухот. Семето е нејзиниот најлековит дел, а кога ќе отстои во водата, се ослободува слуз, што помага при проблеми со кашлица.

Благодарение на танинот и слузта, ова овошје има корисен ефект врз работата на цревата и спречува заразни болести. Исто така, дуњата содржи многу пектин, кој има корисен ефект врз циркулаторниот систем, помага во намалување на кр-вниот притисок и обезбедува заштита од радиоактивно зрачење.




Дуњата се користи и за лекување на воспалено грло, крајниците, респираторниот тракт, како и за ублажување на тегобите од мен-струација. Чајот од семе од дуња помага при несоница, ја ублажува напнатоста и го ублажува лошиот здив, додека семката од дуња лекува изго-реници и ра-ни. Чајот од листови од дуња е одличен природен лек за запирање на дијареата.




Овошниот чај од дуња има корисен ефект врз респираторните проблеми, ублажува кашлица, засипнатост и ги ублажува симптомите на бронхитис. РЕЦЕПТ ЗА ЛЕКОВИТ ЧАЈ. Подготовка: Измијте го, исчистете го и исечете го овошјето на четири делови.

Отстранете ги семињата и тврдиот дел околу нив, пресечете го месестиот дел и веднаш ставете го овошјето во литар вода, додека не ја сменило бојата. Варете на тивко 15 до 20 минути, а потоа оставете да се излади. Процедете го чајот и пијте го голтка по голтка во текот на целиот ден.




РЕЦЕПТ ЗА ЛЕКОВИТ СИРУП ЗА БРОНХИТИС. Можете да направите природен лек против кашлица и воспаление на респираторните органи многу едноставно и од само неколку семки од дуња.

Подготовка: Иситнете 5 семки од дуња и ставете ги во 100 мл вода. Кога ќе се формира густа слузна смеса, додајте 15 г свеж сок од тегавец и 100 г суруп од мед и жалфија. Конcyмирајте по една лажичка трипати на ден пред јадење.




Сок за проблеми со желудникот. Лесно можете да ги ели-минирате дигестивните проблеми со сок од дуња. Подготовка: Измијте и ситно изрендајте килограм дуња, па процедете го сокот низ газа. Испијте го сокот веднаш бидејќи брзо оксидира. Најдобро е да го пиете пред јадење.




Мевлем од дуња за изго-реници. Мевлемот од семе од дуња може да биде корисен за лекување на лесни изго-реници и ра-ни. Подготовка: Издробете 10 г семе од дуња, прелијте 200 мл вода и почекајте да се формира слузава маса. Потоа нанесете го на зафатениот дел од телото, директно или како облога.