Најдобрата кремпита со вкус на ванила!
Потребни состојки:
500 г готови кори
За прв фил:
3 поголеми јајца
3 лажици шеќер
1 шолја (од 200 мл) масло
½ шолја пченичен гриз
1 шолја јогурт
1 прашок за печиво
За втор крем:
1 литар млеко
9 лажици шеќер
3 пудинг од ванила
Постапка:
Најпрво сварете го пудингот во млекото и оставете малку да излади (не сосем) со повремено мешање за да не создаде коричка.
Иматете белки со шеќер, додадете жолчки, масло, гриз, прашок за печиво и јогурт.
Пребројте колку кори имате и поделете ги на четири дела, така да добиеме четири штрудли.
Јас редев по 4 кори (во пакувањето имаше 16).
Редење на корите:
На првите три кори ставете по 3-4 лажици од првиот фил а на четвртата кора ставете топол пудинг и свиткајте во ролат.
Истото направете го и со останатите кори.
Штрудлите премачкајте ги со остатокот од филот или со малку масло и ставете во рерна да се печат. Јас ги испеков за помалку од 15 минути на 180 степени.
Почекајте да излади, па исечете и наросете со шеќер во прав.
Штрудлата е преубава кога е топла, а мене ми е уште поубава кога ќе излади бидејќи вкусот ме потсетува на кремпита.
Брзо се приготвува и може да дојде во предвид и пудинг од чоколадо или некој друг вкус, на пример карамел или некој вкус по ваша желба.