Најчесто користам пилешко бело месо, ама вие какво сакате, такво одберете.
Потребни состојки:
500 г мисиркино или пилешко бело месо
400 мл јогурт
100 г кашкавал
100 г лебни трошки (презла)
2 лажици магдонос
сол и црн пипер по вкус
малку масло
Постапка:
Кашкавалот изрендајте го на крупно ренде, а магдоносот ситно исечкајте го. Месото исечете го на тенки шницли (или кажете им во месара да ви ги исчукаат).
Во соодветен сад измешајте го ренданиот кашкавал, магдоносот и лебните трошки.
Шницлите зачинете ги со сол и црн пипер, па натопете ги во јогурт и извалкајте ги во смесата со кашкавал.
Вака приготвените шницли редете ги во намастен огноотпорен сад, а преостанатиот јогурт и смесата од кашкавал прелијте ги преку нив.
Покријте со алуминиумска фолија и печете во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.
Потоа тргнете ја фолијата и оставете малку да се запечат шницлите, колку да добијат румена боја.