Потребни состојки:
400 г тиквички
100 г моркови
250 г свежо посно сирење (или по вкус)
4 јајца
95 г гриз
Сол, црн пипер по вкус
Постапка:
Младите тиквички со мека кожа не треба воопшто да се лупат, само добро треба да се измијат. Ако има тврда кора, ќе треба да се излупи. Морковот и тиквичките изрендајте ги на крупно, или во мултипрактик за 10 секунди е готово.
Изренданиот зеленчук ставете го во сад, па посолете со 2-3 лажички со и 1 лажичка црн пипер. Сето измешајте го, а потоа преку се’ ставете 4 цели јајца, 250 г свежо посно сирење и 95 грама гриз. Соединете ги сите состојки во течна смеса.
Калап или огноотпорен сад намастете го и малку набрашнете го (ако ставите хартија за печење ќе се залепи, испробано), а потоа смесата истресете ја внатре.
Рамномерно распоредете ја и ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 30-40 минути. Погачата со тиквичките и сирењето можете да ја послужите топла или ладна, посебно или заедно со друго јадење.
kuharica.kontin.info