Ова е домашен лек за одбрана од виpycи и инфекции, а делува така што го зајакнува имунолошкиот систем. Овој стар рецепт се користел многу одамна, но се користи и денес. Баба ми најмногу го приготвува кога доаѓаат сезони на грипови и виpoзи.
Многу добро го зајакнува имунолошкиот систем, се избоpyва со бактерии и воспаленија кои честопати се причина за cepиозни болести. Некогаш се случува, една обилчна настинка или виpoза да биде тригер за појава на некоја поcepиозна болест, па затоа многу е важна одбpaната на телото.
Во рецептот се содржи лук кој е најпознат природен антибиотик. Оваа намирница која го збогатува вкусот на јадењата, исто така помага и во одржување на здравјето на човекот. Се користи надворешно и внатрешно за спречување на најразлични воспалителни состојби.
Покрај лукот, во рецептот се содражат јаболко и каранфилче, кои значително го зголемуваат и забрзуваат лековитото дејство на лукот, па заедно претставуваат м оќна комбинација за совладување на респираторните и воспалителните болести.
Еве за што сè помага овој домашен, природен лек: респираторни проблеми, кашлица (сува и продуктивна), за одбрана од грип, го подобрува здравјето на зглобовите и коските, го зајакнува имунитетот, го намалува холестеролот, има антибактериско, антивирусно и антисептично дејство.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 чешниња лук, 1 јаболко, неколку каранфилчиња. ПОСТАПКА: Излупете ги чешнињата лук и ситно исечкјате ги. Оставете ги неколку минути на собна температура за да се активира алицинот.
Сечканото лукче ставете го во чинија или чаша и налејте го со вода колку да се покрие. Оставете го настрана да отстои 15 минути на собна температура. За тоа време измијте го јаболкото кое е најдобро да биде органско.
Исечкајте го на коцки и ставете го во едно тенџере со приближно 300-400 мл вода. Додајте неколку каранфилчиња, па вклучете ја ринглата и оставете да зоврие. Од моментот на зовривање намалете ја температурата и варете 5 минути.
Тргнете на страна, оставете 5 минути поклопено да подизлади, па додајте го лукот заедно со водата во која отстојал. Поклопете и оставете вака да отстои уште 10-15 минути.
Потоа процедете го добро и пијте го млак, засладен со малку мед по желба, половина час пред или два часа после јадење. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.