Home ТЕСТО Секој ден го печам за појадок и целиот го јадеме…Најмекиот, воздушест КИФЛА-ЛЕБ...

Секој ден го печам за појадок и целиот го јадеме…Најмекиот, воздушест КИФЛА-ЛЕБ што сме го пробале…

Секој ден го печам за појадок и целиот го јадеме…Најмекиот, воздушест КИФЛА-ЛЕБ што сме го пробале…

Рецепт за мек и вкусен леб за појадок

Овој рецепт за мек и воздушест леб е совршен избор за секојдневен појадок. Со едноставни состојки и лесна подготовка, овој леб ќе стане омилен на вашата трпеза.

Благодарение на топлото млеко и путерот, тестото добива неверојатна мекост, а благата слаткост го прави неодолив за сите генерации.

Подгответе го со љубов и уживајте во секој залак! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 150 мл топло млеко
– 40 г шеќер
– 4 г сув квасец или 12 г свеж квасец
– 1 јајце
– 30 г путер (може да се замени со маргарин)
– 1/3 лажичка сол
– 8 г ванилин шеќер или екстракт од ванила (по желба)
– 320-350 г пченично брашно за сите намени
– 30 г путер (за премачкување на тестото)
– 2 лажици засладено млеко (за премачкување пред печење)
– Малку бел сусам (по желба, за посипување)
– НМД

Постапка:

1. Во сад, измешајте го топлото млеко со шеќерот и квасецот. Оставете да отстои 5-10 минути додека квасецот да се активира и да се појави пена на површината.

2. Додајте го јајцето, растопениот путер (30 г), солта и ванилиниот шеќер (доколку го користите). Промешајте добро.

3. Постепено додавајте го брашното и замесете меко и еластично тесто. Месете околу 8-10 минути додека тестото стане мазно и почне да се одвојува од рацете.

4. Покријте го тестото со чиста крпа и оставете го на топло место да нарасне 1-1,5 час или додека да го удвои волуменот.

5. По нараснувањето, префрлете го тестото на набрашнета површина и развлечете го во правоаголна форма со дебелина од околу 0,5 см.

6. Премачкајте ја целата површина на тестото со 30 г растопен путер.

7. Завиткајте го тестото во ролна или обликувајте го по желба и префрлете го во намастен плех за печење со димензии 22x10x5 см.

8. Направете неколку плитки засеци на површината на лебот за декоративен изглед.

9. Покријте го тестото и оставете го да отстои уште 15-20 минути.

10. Пред печење, премачкајте го лебот со засладено млеко и, по желба, посипете го со бел сусам.

11. Печете во загреана рерна на 180°C околу 25 минути или додека лебот да добие златно-кафеава боја. Времето на печење може да варира во зависност од рерната.

12. Извадете го лебот од рерната, оставете го кратко да се излади и послужете го топол или на собна температура.

Совет: За уште подобар вкус, послужете го лебот со путер, џем или мед. Уживајте во овој мек и вкусен појадок подготвен со многу љубов!

Постапката со деталите можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ:

https://www.youtube.com/watch?v=qxgEBHO0tyg