Комбинациите и вкусовите можете да ги менувате и секогаш ќе имате нов и уникатен десерт во чаша.
Потребни состојки за чоко-плазма:
1 кесичка шлаг
150 мл млеко
200 г мелена плазма бисквити
50 г шеќер во прав
50 г чоколадо
За пудинг смеса:
500 мл млеко
4 лажици шеќер
1 пудинг од ванила
за шлаг смеса:
2 кесички шлаг крем од ванила
300 мл млеко
за наросување:
150 г мелена плазма
за декорација:
1 кесичка шлаг, по желба чоко-кекси
Постапка:
За чоко-плазма смеса: Изматете го шлагот со млекото. Во мелените биксвити додадете шеќер во прав, промешајте, па додадете го изматениот шлаг и сето добро соединете го со миксер. Чоколадото растопете го на пареа, па додадете го во изматената смеса. И него соединете го.
За пудинг смеса: Одвојте малку млеко и во него разматете прашок за пудинг. Остатокот од млекото ставете го со шеќерот да зоврие. Потоа во него додадете ја разматената смеса и на тивок оган варете со постојано мешање додека да згусне.
За шлаг смесата: Крем шлагот изматете со го млекото.
Редење: На дното од десертните чаши ставете по една лажица од чоко-плазма смесата. Потоа две лажици пудинг. Врз пудингот нанесете една лажица од смесата чоко-плазма, па 1-2 лажици шлаг. На крај наросете со една лажица мелена плазма.
За декорација: Шлагот изматете го со млекото, па со помош на шприц нанесете го одозгора. Декорирајте по желба со мини чоко плазмички и рендано чоколадо.
Coolinarika.com