Пита без кори – лесна и брза за подготовка
Оваа пита без кори е совршен избор за оние кои сакаат вкусна и брза домашна пита без сложеното развлекување на кори.
Со едноставни состојки и минимален напор, ќе добиете мека, сочна и неодолива пита што ќе ги воодушеви сите.
Идеална е за појадок, вечера или како додаток на главно јело, а нејзината едноставност ја прави омилен рецепт во секое домаќинство, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
400 г брашно
7 г сув квасец
150 мл млако млеко
180 мл млака вода
70 мл масло
4 јајца
200 г сирење
7 г сол
10 г шеќер
малку путер (за премачкување)
НМД
Постапката опишана преку фотографии и видеи прилог можете да ја прочитате ОВДЕ:
Пита без кори, се меша со лажица…Лесна и брза, секојпат ме воодушевува
1. Во поголем сад измешајте ги млаката вода, млакото млеко, сувиот квасец, шеќерот и солта. Додајте го маслото, а потоа постепено додавајте го брашното, мешајќи со лажица или шпатула додека не се добие хомогено, меко и малку лепливо тесто.
2. Покријте го садот со кујнска крпа и оставете го тестото на топло место околу 30 минути, додека да го удвои својот волумен.
3. По нараснувањето, нежно промешајте го тестото со лажица, па додадете ги изматените јајца и сирењето. Мешајте додека сите состојки не се рамномерно распоредени.
4. Подмачкајте плех со димензии 25×30 см и посипете го со малку брашно. Распоредете го тестото рамномерно во плехот, покријте го и оставете го да отстои уште 20–30 минути.
5. По површината на тестото распоредете мали парчиња путер. Печете во претходно загреана рерна на 200°C околу 25–30 минути, додека питата да добие златно-кафеава боја.
6. Извадете ја питата од рерната, оставете ја кратко да се излади и послужете ја. Оваа пита е одлична во комбинација со јогурт, ајвар или свежа салата.
Совети за усовршување:
За уште помека текстура, дел од млекото може да се замени со кисела павлака.
Доколку сакате, наместо кравјо сирење, користете фета сирење или комбинација од различни сирења. Питата е највкусна додека е топла, но ја задржува сочноста и кога ќе се излади.











