Прочка секогаш е во недела. Тоа е празник со непостојан датум – подвижен празник. Не се врзува со календарот, со конкретен датум, туку е поврзан со Велигден. Кога се празнува Прочка, зависи од тоа кога се празнува Велигден. И Велигден и Прочка се секогаш во недела.
Седмата недела по Прочка е Велигден. Македонската традиција за Прочка е богата и разновидна. Секаде се одбележува овој празник меѓу македонскиот народ. Прочка, всушност, може да се нарече и наш празник, празник на македонскиот народ затоа што овој народ најмногу проштевал и проштева.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ние сме со духот на Прочка, со дух на проштевање. Кому сè не сме му простиле и што сè сме претрпеле и пак сме простиле. Така сме правеле низ вековите, а така правиме и денес. Тоа е нашата евангелска определба. Таква е нашата душа. Таков е нашиот дух.
![]()
![]()
![]()
![]()
Такво е нашето трпение и љубовта кон сите. Ваквиот христијански однос е вграден во нас, низ нашата вера и традиција. Така е воспитуван и така се воспитува македонскиот човек, усовршувајќи се во доброто.
![]()
![]()
![]()
![]()
На Прочка, според традицијата, помладиот бара прошка од постариот. Синот приоѓа кај таткото, братот кај брата си, ќерка кај мајка си, снаа кај свекрва, сестра кај сестра си и секој секому му вели: „Прости ми“, а тој одговара: „Простено да ти е од мене и од Бога“.
![]()
![]()
![]()
![]()
За здравје и по некои обичаи на овој ден се подготвуваат варени јајца, алва, раванија, но многу познат е и рецептот за КАЈМАЧИНА. Рецептот е на Зорица Николовска која вели: Ова е стар рецепт, свекрва ми го прави секогаш за прочка, а денеска и јас.





Морам да кажам кога го видов благово првиот пат без со резерва, па го пробав кога нема да ме гледа никој, а сега го обожавам и го препрочувам со гордост.” Се подготвува од 4 состојки:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 16 јајца, 19 супени лажици шеќер, 1 литар млако млеко, 1 кесичка ванилин шеќер.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Јајцата се матат со миксер да се изедначат, потоа се додава шеќерот пополека. Ова убаво се мати, потоа пополека се додава млекото и ванилата. Сè заедно се мати убаво ии потоа се сипува во тепсија бр. 32 (тепсијата да биде длабока) и не се премачкува со ништо.

![]()
![]()
![]()
![]()
Се пече во загреана рерна на 250 степени, да порумени, потоа се намалува на 200. Додека се пече, не се отвора вратичката од рербата. Печењето временски зависи и од шпоретот. Кога е готова кајмачината се познава по тоа што тестото се довојува од тепсијата. Јас ја печам околу 60 минути на 200 степени, потоа уште 30 минути на 180 степени.












