Само измешајте овесни снегулки со јаболка: БРЗО, ЛЕСНО, ВКУСНО И ЗДРАВО – Овој рецепт вреди да се проба…Во доменот на кулинарската креативност, понекогаш најнеочекуваните комбинации даваат најпријатни резултати.
Замислете го спојувањето на здравите овесни снегулки со острата сладост на јаболката, во комбинација и текстура која вашите рецептори за вкус нема да останат рамнодушни.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
100 г овесни снегулки
75 г брашно (може овесно, кокосово или бадемово…)
1 лажичка прашок за печиво
1/2 лажичка цимет во прав
ванила за вкус
70 мл масло
1 јајце
50 г шеќер (или еритритол)
2 јаболка
1 лажичка сок од лимон
1 грст ореви
За глазура:
90 г темно чоколадо без шеќер или со помал процент
80 мл слатка павлака
ПОСТАПКА:
Во подлабок сад измешајте ги сувите состојки (овес, брашно, прашок за печиво, цимет и ванилин шеќер),
Во друг сад изматете го јајцето со масло и сипете го во сувите состојки. Промешајте за да се спојат, па додајте го шеќерот или негова замена.
Јаболката исечкајте ги на ситни коцкички и соединете ги со претходната смеса. Додајте и еден грст сечкани ореви за подобрување на вкусот.
Калап за торти со флексибилен обрач 20 см и обложен со хартија за печење, намастете го со малку масло на дното и ѕидовите, па во него распоредете ја смесата и израмнете.
Ставете да се пече во загреана рерна на 180 степени, 20 минути.
Чоколадото и течната павлака загрејте во микробранова или на пареа, па глазурата сипете ја врз печениот и подизладен колач. Оставете да се стегне и послужете. Постапката погледнете ја ОВДЕ.