Одлична салата која одлично одговара со месо, печено или похувано, брзо се приготвува и може да стои во фрижидер и до 3-4 дена без да ги промени бојата и вкусот.
Потребни состојки:
1,500 г свеж карфиол
400 г кисела павлака (голема чаша)
200 г мајонез
2 лажици мелен сончоглед
3 лажици мелен сусам
Малку магдонос
Малку копар
Сол по вкус
Може да се додаде и лажичка лук во прав и доколку сакате малку посочно, малку јогурт.
Постапка:
Карфиолот измијте го и исечкајте го на мали цветчиња, измешајте ги сите наведени состојки.
Сончогледот и сусамот се поубави доколку претодно ги пропржите, а копарот и магдоносот ситно ги исечкате.
Се послужува како прилог, но вкусно и убаво е како оброк – салата.