Рум и чоколадо, би рекла чист оригина, мнооогу вкусни…
Потребни состојки:
300 г компир
300 г мелени бисквити
200 г чоколадо
140 г маргарин
200 г шеќер во прав
1 лажица какао
2 лажици рум
1 лажица масло
Постапка:
Сварете 300 г компир, потоа процедете го и испасирајте го, додадете му 100 г чоколадо, 100 г маргарин, па соединете. Чоколадото се топи од топлината на компирот, исто така и маргаринот. Потоа додадете 300 г мелени бисквити – ако го правите посен колачот, употребете посни, 200 г шеќер во прав, една лажица какао и 2 лажици рум (или една – по желба).
Формирајте го колачот на даска или во калап. Се добиваат 45 колачи. Оставете да се стегне и излади.
На пареа растопете 100 г чоколадо, 40 г маргарин, 1 лажица масло.
Натопувајте ги колачите од горната страна или прелијте преку целиот колач доколку го приготвувате во калап.
Автор на рецептот: anestezija Łłß