Бело месо со моркови во кремаст сос. Ручек кој ќе го правите одново и одново. Сите се воодушевени од вкусот. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

600 г месо (пилешки гради)
600 г моркови
1 главица кромид
2 чешниња лук
околу 700 мл булјон или вода
ловоров лист, сол, црн пипер, магдонос
2 – 3 лажици маслиново масло (путер или сончогледово масло)
250 мл крем за готвење (неутрална течна павлака)

Прилог: ориз, варени компири, тестенини..

ПОСТАПКА:

1.Исечете го месото на ленти, посолете го и запиперете го. Пропржете го (кратко) колку да ја промени бојата и малку да зарумени, па извадете го од тавата и тргнете го настрана.

2.Во тавата на истото масло додајте ги ситно сечканиот кромид и лук. Пропржете го кромидот неколку минути, па додајте сечкани моркови (ситно или на тркалца).

3.Продинстајте кратко па сипете го булјонот или водата, и зачинете по вкус.

4.Гответе додека морковите да омекнат, а потоа додајте го кремот за готвење и испрженото месо. Динстајте кратко (10 минути) додека течноста да стане кремаста.

По потреба зачининете по вкус (кари и лимонов сок). Постапката погледнете ја ОВДЕ.