За 10-12 порции потребно е:
300 г Брашно за колачи од Жито Лукс,
100 г излупени бадеми
150 г жолт шеќер
250 г моркови
3 јајца
100 мл сончогледово масло
кесичка ванилин шеќер
ПОДГОТОВКА:
Морковите измијте ги, излупете ги, изрендајте ги и добро исцедете. Бадемот сомелете го.
Во длабок сад изматете ги јајцата со шеќер додека да добиете пенеста бела смеса.
Потоа постепено додавајте ги останатите состојки: најпрво измешајте го ренданиот морков и маслото, потоа просеаното брашно за колачи од Жито Лукс, мелениот бадем и ванилиниот шеќер.
Соединете ги сите состојки во кремаста смеса, па истурете во калап (22 см) претходно намастен со путер и поросен со брашно.
Печете во претходно загреана рерна 40 минути на 180 степени.
Послужете кога колачот ќе излади.