Рецепт за посни уштипци кои не впиваат ни капка масло…Олку вкусни не сум јадела досега…Запишете си го овој рецепт…Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

500 г брашно
300 мл вода
1 лажичка шеќер
1 лажичка сол
1 кесичка сув квасец

ПОСТАПКА:

1.Во 300 мл млака вода растворете шеќер и квасец и оставете 5 минути да се активира квасецот. Потоа постепено започнете да го додавате брашното и лажичка сол. Тестото е меко и лепливо, се мати со жица.

2.Оставете го покриено да ферментира 30 минути. Во широко тенџере загрејте масло, натопете две лажици, па со нив црпете од тестото и спуштајте ги уштипците да се пржат додека да заруменат од сите страни.

Постапката погледнете ја ОВДЕ.