Печени тиквички со фил – здрав и неодолив деликатес
Овие печени тиквички се совршен избор за секој што сака вкусен, здрав и лесен оброк. Со крцкава кора и сочен фил, тие се идеални како предјадење, гарнир или лесна вечера.
Овој рецепт е едноставен за подготовка, а резултатот е вистинско уживање за сите сетила, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
– 2 парчиња – тиквички (средна големина)
– 100 г – крем сирење (Филаделфија или слично)
– 100 г – шунка (тенко исечена)
– 2 парчиња – јајца
– 100 г – брашно
– 100 г – лебни трошки
– 1 лажичка – сол (или по вкус)
– Масло за подмачкување (по потреба)
– НМД
ПОСТАПКА:
1. Тиквичките измијте ги и исечете ги на тенки ленти по должина, најдобро со мандолина за рамномерни парчиња.
2. На секоја лента од тиквичка нанесете тенок слој крем сирење, посолете по вкус и ставете парче шунка. Потоа, внимателно свиткајте ја лентата во ролна.
3. Подгответе три садови за похување: во првиот ставете брашно, во вториот изматете ги јајцата со малку сол, а во третиот ставете лебни трошки.
4. Секоја ролна од тиквичка извалајте ја најпрво во брашно, потоа во изматените јајца и на крај во лебните трошки, внимавајќи да биде рамномерно обложена.
5. Набоцкајте ги ролните на дрвени стапчиња за раженчиња за полесно ракување и наредете ги во плех обложен со хартија за печење. По желба, лесно подмачкајте ја хартијата со малку масло.
6. Печете во загреана рерна на 200–220 °C околу 15 минути или додека ролните добијат златно-кафеава и крцкава кора.
7. Послужете ги топли, како самостојно јадење или со омилен сос за натопување.
Добар апетит! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ: