Home салати РАМАЈАНА САЛАТА неодоливо ладно предјадење…Вкусна салата – оброк

РАМАЈАНА САЛАТА неодоливо ладно предјадење…Вкусна салата – оброк

Рамајана салата – Елегантно и освежително предјело

Рамајана салатата е совршен избор за оние кои бараат лесно, а сепак вкусно и софистицирано предјадење.

Комбинацијата од нежно пилешко месо, ароматични печурки, крцкави кикиритки и зачинет прелив создава хармонија на вкусови што ќе ги воодушеви вашите гости.

Оваа салата е идеална за свечени пригоди или едноставно за уживање во секојдневните моменти, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

– 300 г бело пилешко месо
– 200 г свежи шампињони
– 100 г варен ориз
– 2 свежи или печени пиперки (по вкус)
– 100 г солени пржени кикиритки
– 180 г кисела павлака
– 180 г мајонез
– 0,5 лажичка кари во прав
– Малку сол
– Малку мелен црн пипер
– НМД

Постапка

1. Шампињоните исечкајте ги на тенки листови. Во тава загрејте малку масло на средна температура, па додајте ги шампињоните.

Посолете ги и динстајте ги додека да испари вишокот течност. Пред крајот на динстањето, зачинете ги со малку мелен црн пипер. Оставете ги да се изладат.

2. Белото пилешко месо сварете го во посолена вода додека да омекне, па исечкајте го на ситни коцки.

3. Пиперките исечкајте ги на ситни парчиња, без разлика дали користите свежи или печени.

4. Кикиритките ситно исечкајте ги во сечко, внимавајќи да не бидат премногу ситни за да ја задржат својата крцкавост.

5. Во длабок сад измешајте го варениот ориз, изладените шампињони, пилешкото месо, пиперките и кикиритките.

6. Во посебен сад соединете ја павлаката, мајонезот и карито во прав, па добро измешајте за да се добие хомоген прелив. Сипете го преливот и внимателно промешајте за да се соединат сите вкусови.

7. Оставете ја салатата да отстои во фрижидер најмалку 30 минути пред сервирање, за да се изладат и спојат вкусовите.

8. Сервирајте ја салатата ладна, како предјадење или додаток на главно јадење.

Оваа салата е лесна за подготовка, а нејзиниот богат вкус сигурно ќе остави впечаток! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: