Потребни состојки:
40 г свеж квасец
3 јајца
400 мл млако млеко
50 мл масло
700-800 г брашно
Сол
1 лажица шеќер
100 г путер
150 г фета за мачкање или крем сирење
Постапка:
Во малку млеко потопете го квасецот, додадете шеќер, 2 јајца и остатокот од млекото со млаку брашно и сол. Потоа со постепено додавање на брашно се замесува средно тврдо и мазно тесто.
Оставете да одмори половина час.
Исукајте кора со дебелина од половина см, па прво премачкајте го со путер, а преку него со сирењето во кое претходно сте додале една белка од јајце.
Свиткајте во ролна. Сечете ролати и редете ги во подмачкан плех, еден до друг.
Оставете ја погачата да порасне, па премачкајте ја со жолчка и поросете со семки и крупна сол по желба.
Печете на 180 степени околу 45 минути. Погачата е многу мека, мирисна, а тестото е како морска пена. Уживајте…!