Home шербетни колачи Пржени баклавички, повкусни од тулумби…Многу едноставен и брз начин, со купечки кори

Пржени баклавички, повкусни од тулумби…Многу едноставен и брз начин, со купечки кори

ПРЖЕНИ БАКЛАВИЧКИ – ПОВКУСНИ ОД ТУЛУМБИ

Овие пржени баклавички се вистинско изненадување за сите љубители на слатки, пишува НМД.

Лесни за подготовка, крцкави и сочни, со неверојатен вкус што ќе ве освои уште на првиот залак. Подгответе се за рецепт што ќе го надмине и вашиот омилен десерт!

Потребни состојки (чашата за мерење е 200 мл):

– 500 г готови кори
– 2 чаши шеќер (400 мл)
– 2 чаши вода (400 мл)
– 2 кесички ванилин шеќер
– Масло за пржење
– Половина лимон (исечен)
– НМД

Корисни алатки:

Огноотпорни ракавици и силиконски кујнски алат, цена ОВДЕ. Силиконска шпатула, цена ОВДЕ. Нелепливи калапи за печење леб, цена ОВДЕ. Метално тенџере со капак, голем капацитет, цена ОВДЕ.

Кујнски крпи, цена ОВДЕ. Садови со капаци во разна големина, цена ОВДЕ. Нелепливи 3 силикони, цена ОВДЕ. Кутија за колачи, цена ОВДЕ. Жица за матење, цена ОВДЕ. Нож за сечење леб, цена ОВДЕ.

Постапка:

1. Подготовка на сирупот: Во тенџере ставете го шеќерот, водата и ванилиниот шеќер. Мешајте додека смесата не почне да врие.

Штом зоврие, додајте го исечениот половина лимон, намалете ја температурата и варете го сирупот уште 15 минути. Потоа оставете го да се излади.

2. Формирање на ролничките: Земете две кори одеднаш и виткајте ги во тенки ролнички. Исечете ги на парчиња со големина по ваша желба.

Важно е ролничките да бидат добро свиткани за да се сечат лесно и убаво. Краевите на корите премачкајте ги со малку вода за да се залепат и да не се отвораат при пржењето.

3. Пржење: Загрејте масло во длабок сад на умерена температура. Пржете ги ролничките додека да заруменат, внимавајќи маслото да не се прегрее.

4. Потопување во сируп: Штом ролничките се испржат и добијат златна боја, веднаш потопете ги во изладениот сируп. Оставете ги кратко да го впијат сирупот.

Сервирајте ги овие вкусни пржени баклавички и уживајте во нивниот неодолив вкус! Добар апетит! Видеото можете да го погледнете ОВДЕ: