ПРСТИ ДА ИЗЛИЖЕШ…Свински ребра во специјална маринада…
Рецепт за крцкави свински ребра во специјална маринада. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
1 кг свинско ребра
сол по вкус
Прва маринада:
1 лажичка лук во прав
1/2 лажичка мускатно оревче
1/2 лажичка чили
1 лажичка црн пипер во прав
1 лажичка слатка црвена пиперка во прав
сок од 1/2 лимон
Втора маринада:
3 супени лажици маслиново масло
3 лажици кечап
табаско, неколку капки по вкус
1 лажичка мед
ПОСТАПКА:
Ребрата исчистете ги од тенката мембрана-ципа, па посолете ги. Сите состојки од првата маринада помешајте ги и со неа премачкјате ги ребрата од двете страни. Оставете ги да одлежат во фрижидер 2 часа.
Рерната загрејте ја на 160 степени и печете ги ребрата во плех обложен со хартија, 1 час. Потоа превртете го месото и печете уште 35 минути на 170 степени.
Измешајте ги состојките за втората маринада, па премачкјате ги ребра со една третина од сосот и печете 15 минути на 170 степени.
Потоа превртете го месото и премачкјате го со 1/3 од сосот и продолжете со печење уште 10-12 минути на 170 степени. Превртете го уште еднаш и премачкјате го со остатокот од сосот.
Исклучете ја рерната и печете го месото во загреаната рерна уште 10 минути. Потоа ребрата можете да ги сечете на парчиња и да ги послужите. Постапката погледнете ја ОВДЕ.