Висок кр-вен притисок: денес речиси сите стра-даат од овој сериозен проблем познат како хипертензија. Високиот кр-вен притисок може да доведе до различни здравствени проблеми како што се: откажување на бубрезите, срцев у дар, мозочен у дар и така натаму.
Од 140/90 mm Hg и повеќе се смета за високо ниво на кр-вниот притисок. Можете да го решите овој здравствен проблем со помош на природни состојки кои се достапни во вашата кујна или најблиските супермаркети.
Потребни состојки: 1 поголема главица лук (2 помали), 1 чаша мед, 2 лажички црн пипер во зрно
Постапка: лукот убаво исчистете го и исечкајте го на тркалца со големина на апче. Ставете го во стаклена тегла. Прелијте со мед, да се покрие лукот. Додадете го црниот пипер во зрно. Оставете да зрее 5 дена, а потоа чувајте го во фрижидер. Употреба: по една лажичка наутро на гладно да проголтате со чаша млака вода.
Доколку не можете лукот да го голтате, направете лимонада со сок од половина лимон и чаша млака вода, па една лажичка од смесата растворете и испијте ја течноста (парчињата лук и црн пипер ќе останат на дното). Пијте 10 дена, направете пауза 5 дена, па повторете по истиот редослед.
II ВИСОК ПРИТИСОК, ослободете се засекогаш
Консумирајте цвекло секојдневно, бидејќи нитратите од цвеклото се одлични во борбата против хипертензија, тврдат британските научници. Лицата кои секојдневно консумирале цвекло или пиеле по една чаша сок од цвекло, кр-вниот притисок им се регулирал и се доведувал во нормални граници.
Способноста на кр-вните садови да се шират и стегаат (перисталтика), односно нивната еластичност, кај овие испитаници било забележано подобрување од 20%. Кога се дигестираат, нитратите од цвеклото се претвораат во натриумови оксиди и за неколку часови го намалуваат кр-вниот притисок.
Најдобро е секој ден со ручекот да јадете салата од цвекло и притисокот сигурно ќе ви се нормализира, а кр-вната слика ќе ви биде како на пилот, советуваат британските научници.
III Ефикасен чај од 2 состојки за намалување на високиот кр-вен притисок – треба да оди на рецепт
Според статистичките податоци, 70 милиони во САД имаат хипертензија. Високиот кр-вен притисок го зголемува ризикот од мозочен у дар, откажување на бубрезите, болести на срцето и атеросклероза. Тоа се причините поради кои луѓето треба да се грижат за себеси и своето здравје, за да спречат појава на сериозни болести.
Хипертензија може да се добие поради нездрав начин на живеење, но може да биде и наследна. Постојат два типа на хипертензија: примарна (есенцијална) и секундарна. Не постои конкретна причина за примарната хипертензија. Со текот на годините има тенденција сè повеќе да се развива. Од друга страна, секундарната хипертензија е поврзана со факторите како што се:
-Возраст; употреба на ал-кохол и ци-гари; дебелина; опструктивна апнеја (престанок на дишење во текот на спиењето); ст-рес; проблеми со бубрезите
Постојат уште некои ризик фактори за висок кр-вен притисок: проблеми со штитна жлезда; премногу сол; останати хронични состојби како што се дијабетес и болести на бубрезите; одредени конгенитални состојби на кр-вта (патолошки состојби чија причина лежи во гените); недостиг на калиум
Според најновите студии, редовното консумирање на овошје и зеленчук го намалува ризикот од појава на кардиоваскуларни болести. Причината за тоа се противвоспалителните дејства на фитонутриентите наречени антоцијанини, а кои се содржат во свежите плодови.
СЛЕДАТ НЕКОЛКУ СОВЕТИ:
Намалете го внесот на сол – Оваа постапка може да ја спречи антихипертензитивната терапија и може да доведе до намалување на кр-вниот притисок кај пациентите.
Вежбајте – Според студијата објавена во 2007 година, вежбањето е темелна терапија за превенција, третман и контрола на хипертензија. Одбегнувајте намирници кои влијаат врз зголемување на кр-вниот притисок – одбегнувајте месни преработки, ал-кохол и други намирници кои содржат високо ниво на натриум.
Покрај горе наведените совети, се препорачува и еден рецепт за природен напиток-чај против хипертензија. Овој чај, освен што е вкусен, овозможува внес на хранливи материи за намалување на кр-вниот притисок.
Потребни состојки: 50 г брусница, 200 г целер (стапчиња) и 2 литри вода
Постапка: целерот измијте го и исечкајте го. Доколку не можете да најдете целер во стапчиња, тогаш искористете еден цел корен со листови. Заедно со брусницата ставете во тенџере со вода и на тивок оган варете половина час. После тоа оставете поклопено уште половина час, па процедете. Од овој чај треба да пиете колку можете во текот на денот. Многу брзо ќе забележите подобрување.