Ова е рецепт на една традиционална домашна слаткарница, кој не бара многу време, а ќе ги задоволи сите вкусови!

Потребни состојки:

750 г брашно

100 мл масло

4 лажици шеќер

1 јајце

1 жолчка

500 мл млеко

40 г свеж квасец

малку сол

шеќер во прав

1 ванилин шеќер

масло за пржење

Постапка:

Квасецот растопете го во 100 мл топло млеко со малку шеќер и малку брашно, па оставете да се активира.

Додека расте квасецот, изматете го јајцето со остатокот од млекото, шеќерот и малку сол, па додадете го надојдениот квасец. Постепено додавајте брашно и масло со постојано мешање со жица.

Оставете го тестото на топло да се удвои, па премесете го, развлечете кора со дебелина од 1 см, па со чаша или модла вадете кругов

Оставете ги околу половина час уште малку да нараснат, а потоа пржете ги во врело масло ставајќи ги со горната страна во маслото.

Пржените крофни од двете страни, вадете ги на хартиена салветка и наросете ги со шеќер во прав кој претходно сте го помешале со ванилин шеќер.

По желба, со шприц филувајте ги со џем или некој друг сладок крем.