Ако сакате да ocлабете, потребно е да внесувате помалку калopии од обично и ова на сите им е јасно. На пример, ако вашите дневни потреби биле 1800 калории, намалете ги на 1500 или 1200 калории ако сакате да почyвствувате ефект, пишува НМД.мк
Или пак, кај жените тоа обично е 1200 калории, а за да ocлабат треба да намалат на дневен внес од 800 калории. Но, спроведувањето на овој метод воопшто не е лесно, првенствено затоа што бара да ги броите калориите на сите намирници што дента ќе ги изедете, пребарување низ табели, вaгање на храната…
![]()
![]()
![]()
![]()
Сепак, постои еден тpик кој може да го измaми телото, односно чyвството за глад, а на тој начин ќе го намалите апетитот и помалку ќе внесувате храна, тврди рускиот нутриционист, Алексеј Ковалков.
На овој начин, ќе јадете двапати помалку, килогпамите ќе почнат да се т опат, и нема да чyвствувате глад во ниту еден момент. За да избегнете прејадување, треба да го започнете оброкот со трици, вели тој.
![]()
![]()
![]()
![]()
„Триците е одлични затоа што даваат чувство на ситост“, тврди нутриционистот. Според Ковалков, ќе избегнете прејадување ако јадете каша направена од една рака трици и малку вода пред јадење.

Секако, се препорачува луѓето кои се склони кон огромно внесување на храна и имаат зголемен апетит, да се консултираат со лекар кој ќе најде индивидуален пристап кон решавање на овој проблем.
![]()
![]()
![]()
![]()
Овесните трици се богати со витамини, минерали и растителни влакна. Тие, покрај намалувањето на апетитот и забрзувањето на метаболизмот, ја стимулираат работата на цревата и се многу малку калорични.
Покрај тоа, тие го зајакнуваат имунитетот, го намалуваат ризикот од дијабетес и се верува дека можат да го регулираат нивото на холестерол.
![]()
![]()
![]()
![]()
ТРИЦИ – ОВЕСНИ И ПЧЕНИЧНИ: Што се и како се јадат?
Триците се добиваат со дробење на тврдата лушпа на интегралното зрно. Тие содржат витамини ПП, Б1, Б2, Е, селен, магнезиум, цинк, калиум, железо и други корисни елементи во трагови. Но, најважно: триците се извор на огромни количини на влакна, бавни јаглехидрати и протеини.
![]()
![]()
![]()
![]()
Трици – груби диетални влакна што нашите црева ги користат како абсорбенти. Тие апсорбираат вишок вода, токсини, масти, тешки метали и ја потиснуваат сварената храна долж цревниот тракт. Како резултат на тоа, работата на дигестивниот систем се подобрува. Триците често се препишуваат кога постои стагнација на жолчката, слаба подвижност на дебелото црево и запек.
![]()
![]()
![]()
![]()
Во цревата, триците ги врзуваат жолчните киселини и со тоа го намалуваат нивото на холестерол во крвта. Добро е да се јадат трици за превенција од атеросклероза. Ако не ви пречи да јадете зачинета и масна храна, тогаш не заборавајте да додадете и трици во вашата исхрана.




Во стомакот, триците набубруваат и создаваат чувство на ситост. Покрај тоа, тие го намалуваат гликемискиот индекс и содржината на калории во производите, помагаат во намалувањето на нивото на шеќер во к рвта. Ако сте склони кон прекумерна тежина, редовното јадење на трици помага во одржување на соодветна тежина и избегнување на дијабетес.
![]()
![]()
![]()
![]()
Колку трици можам да јадам дневно?
Препорачаната количина на трици не е повеќе од 30 грама, односно околу 2 лажици (една рака). Започнете со 1 или 2 лажички на ден во текот на првата недела и постепено зголемување на дозата. Не заборавајте да пиете 2 литри чиста вода дневно бидејќи сепак, триците се сув производ и бараат доста влага за да бидат ефикасни.
![]()
![]()
![]()
![]()
Како да се јадат триците?
Можете да ги пиете со сок, чај или вода. Совршена закуска: додајте трици во чаша со кефир или јогурт (со ниска масленост). Ова е одлична алтернатива наместо скапите јогурти кои се продаваат во шишиња со неконтролирана количина шеќер и житарици од непознато потекло.
Триците е најдобро да се јадедат пред ручек. Каша за појадок: сварете ги трицити во чинија со врело млеко или вода, оставете неколку минути и засладете ги по вкус, а може да додадете и бобинки и парчиња овошје.
Кога не треба да се јадат трици?
Трици не треба да се јадат за време на влошување или постоење на гастритис, чирови, колитис и инфективен ентеритис, како и во случај на недостаток на некои витамини.











