Повеќе од 55 болести се поврзани со глутенот, протеин кој може да се најде во повеќето житарки: пченица, ’рж и јачмен, но не и во пченката и оризот.
Се проценува дека 99% од луѓето кои се нетолерантни на глутен или целијачна болест, никогаш не им е точно дијагностицирана болеста, а симптомите најчесто погрешно се толкуваат како булимија или анорексија.
Ако ги имате некои од следниве симптоми, тоа би можело да биде знак дека имате целијакија:
1.Проблеми со дигестијата, надуеност на стомакот, дијареа па дури и опстипација. Запекот особено е изразен кај децата после јадење на глутенска храна.
2.Кератозис пиларис или „кокошкина кожа“. Се појавува ситна црвена исипаност на кожата, како резултат од дефицитот на масни киселини и витаминот А, поради оштетување на цревата.
3.Замор, отежнато концентрирање, чувство на умор после јадење на глутен.
4.Дијагностицирана некоја автоимуна болест како што се: тироидитис Хашимото, ревматоиден артритис, улцерозен колитис, лупус, псоријаза, склеродерма или мултиплекс склероза.
5.Невролошки симптоми како што се вртоглавица и пореметена рамнотежа.
6.Хормонска нерамнотежа и необјаснета неплодност.
7.Мигрена и главоболки.
8.Воспаление, оток или болка во зглобовите на прстите, колената или колковите.
9.Променливо расположение, анксиозност и депресија.
10.Хроничен замор или фибромијалгија.
Еве како да се истестирате во домашни услови дали сте интолерантни на глутен:
ТЕСТИРАЊЕ
Еден од најдобрите начини за да се утврди дали имате проблеми со глутенот е да се направи елиминација на исхраната за најмалку од 2-3 недели, а потоа постепено да се воведе истата.
Имајте во предвид дека глутенот е многу голем протеин и за негово чистење од организмот се потребни неколку месеци па и години.
Со цел да се добијат точни резултати со оваа метода на тестирање, потребно е 100% елиминирање на глутенот од исхраната.
ЛИСТА НА НЕКОИ ПРОЗИВОДИ КОИ НЕ СОДРЖАТ ГЛУТЕН
| Агаве, |
| азуки грав |
| алги |
| амарант |
| Артичока |
| бадем |
| гарбанчо грав |
| гликозен сируп |
| хељда
просо |
| грашок |
| јаболков оцет |
| јајца |
| какао |
| кикирики |
| киноа |
| кокос |
| компири |
| коноп, семе и масло |
| костен |
| куркума |
| леблебија |
| лен |
| леќа |
| луцерка |
| матичен млеч |
| мед |
| месо(свежо) |
| млеко |
| мунго грав |
| наут |
| овес |
| овошје |
| орев |
| ориз |
| ориз див |
| оризово брашно |
| палента |
| памук, семе и масло |
| пектин |
| пепсин |
| пиперка |
| прополис |
| пченка |
| пченка |
| рен |
| риба(свежа) |
| рицинус |
| свинска маст |
| соја |
| стевиа |
| сурутка |
| сусам |
| тофу |
| фруктоза |
| хлорела |
| хмељ |
| цимет |
| шафран |
| шеќер од шеќерна трска |












