Повеќе од 55 болести се поврзани со глутенот, протеин кој може да се најде во повеќето житарки: пченица, ’рж и јачмен, но не и во пченката и оризот.
Се проценува дека 99% од луѓето кои се нетолерантни на глутен или целијачна болест, никогаш не им е точно дијагностицирана болеста, а симптомите најчесто погрешно се толкуваат како булимија или анорексија.
Ако ги имате некои од следниве симптоми, тоа би можело да биде знак дека имате целијакија:
1.Проблеми со дигестијата, надуеност на стомакот, дијареа па дури и опстипација. Запекот особено е изразен кај децата после јадење на глутенска храна.
2.Кератозис пиларис или „кокошкина кожа“. Се појавува ситна црвена исипаност на кожата, како резултат од дефицитот на масни киселини и витаминот А, поради оштетување на цревата.
3.Замор, отежнато концентрирање, чувство на умор после јадење на глутен.
4.Дијагностицирана некоја автоимуна болест како што се: тироидитис Хашимото, ревматоиден артритис, улцерозен колитис, лупус, псоријаза, склеродерма или мултиплекс склероза.
5.Невролошки симптоми како што се вртоглавица и пореметена рамнотежа.
6.Хормонска нерамнотежа и необјаснета неплодност.
7.Мигрена и главоболки.
8.Воспаление, оток или болка во зглобовите на прстите, колената или колковите.
9.Променливо расположение, анксиозност и депресија.
10.Хроничен замор или фибромијалгија.
Еве како да се истестирате во домашни услови дали сте интолерантни на глутен:
ТЕСТИРАЊЕ
Еден од најдобрите начини за да се утврди дали имате проблеми со глутенот е да се направи елиминација на исхраната за најмалку од 2-3 недели, а потоа постепено да се воведе истата.
Имајте во предвид дека глутенот е многу голем протеин и за негово чистење од организмот се потребни неколку месеци па и години.
Со цел да се добијат точни резултати со оваа метода на тестирање, потребно е 100% елиминирање на глутенот од исхраната.
ЛИСТА НА НЕКОИ ПРОЗИВОДИ КОИ НЕ СОДРЖАТ ГЛУТЕН
Агаве, |
азуки грав |
алги |
амарант |
Артичока |
бадем |
гарбанчо грав |
гликозен сируп |
хељда
просо |
грашок |
јаболков оцет |
јајца |
какао |
кикирики |
киноа |
кокос |
компири |
коноп, семе и масло |
костен |
куркума |
леблебија |
лен |
леќа |
луцерка |
матичен млеч |
мед |
месо(свежо) |
млеко |
мунго грав |
наут |
овес |
овошје |
орев |
ориз |
ориз див |
оризово брашно |
палента |
памук, семе и масло |
пектин |
пепсин |
пиперка |
прополис |
пченка |
пченка |
рен |
риба(свежа) |
рицинус |
свинска маст |
соја |
стевиа |
сурутка |
сусам |
тофу |
фруктоза |
хлорела |
хмељ |
цимет |
шафран |
шеќер од шеќерна трска |