ПОСНА ПРОЈА СО ПРАЗ…Не може да се замисли посната трпеза без оваа пченкарна, излеана пита…
За време на постот секој рецепт за некое посно јадење е повеќе од добредојден. Така и овој рецепт за посна пченкарна проја која може да се послужи за појадок или вечера, но зошто да не и за ручек.
Многу брзо и едноставно се приготвува, а порано не можеше да се замисли посната трпеза без неа. Во продолжени прочитајте два рецепти, а за вториот можете да ја погледнете и видеопрезентацијата. Еве што ви е потребно:
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
200 г бело брашно,
200 г пченкарно брашно,
2 големи страка праз,
100 мл масло за готвење,
1 кесичка прашок за печиво (10 г),
400 мл газирана вода или по потреба,
сол по вкус
РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
3 чаши (од 200 мл) пченкарно брашно (300 г),
3 страка праз (350-380 г),
1 кесичка прашок за печиво (10 г),
сол по вкус, црн пипер по вкус,
400 мл газирана вода,
80 мл масло + 3-4 лажици за пржење на празот,
сусам за посипување
ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:
ПОСНА ПРОЈА СО ПРАЗ: Порано не можеше да се замисли посната трпеза без оваа пченкарна, излеана пита
Видеото погледнете го ОВДЕ.