Home посни колачи ПОСЕН СЛАДОЛЕД РАФАЕЛО…Вкус на кокос од соништата…

ПОСЕН СЛАДОЛЕД РАФАЕЛО…Вкус на кокос од соништата…

ПОСЕН СЛАДОЛЕД РАФАЕЛО…Вкус на кокос од соништата…

Замислете го вкусот на омилените Рафаело бомбици преточени во кремаст, посен сладолед што топи срца!

Овој рецепт е едноставен, здрав и без млечни производи, а комбинацијата на банани, кокос и бадеми ќе ве освои со првата лажица, пишува НМД.

Совршен за топлите денови или кога сакате да се почестите со нешто посебно, без комплицирано готвење. Подгответе се за слатка магија!

РЕЦЕПТ 1 – Потребни состојки:

– 2 зрели банани (замрзнати, исечкани на кругови)
– 1 шолја (250 мл) кокосово млеко (или друго растително млеко, по избор)
– 1/2 шолја (50 г) рендан кокос
– 1/4 шолја (30 г) бадеми (ситно исечкани или мелени)
– 1 лажичка екстракт од ванила
– 2 лажици агаве сируп (или мед, по вкус)

Корисни алатки:

Машина за правење сладолед од млеко или јогурт, цена ОВДЕ. Тостер за правење корнети, цена ОВДЕ. Машина за правење и точење сладолед, цена ОВДЕ. Машина за правење сладолед, цена ОВДЕ.

Силиконски калапи за сладолед, цена ОВДЕ. Лажица за црпење топки, цена ОВДЕ. Кристални чаши за сладолед, цена ОВДЕ. Оригами десертна чаша, цена ОВДЕ. Чаши со капаци, цена ОВДЕ. Кујнски крпи дизајнирани со сладолед, цена ОВДЕ.

Постапка:

Во блендер или процесор за храна, ставете ги замрзнатите банани и блендирајте додека да добиете мазна, кремаста текстура – ова е вашата природно слатка база.

Додајте го кокосовото млеко, ренданиот кокос, ситно исечканите бадеми, екстрактот од ванила и агаве сирупот. Блендирајте повторно додека смесата да се изедначи.

Префрлете ја смесата во сад погоден за замрзнување (на пример, пластична или метална кутија со капак).

Замрзнете ја смесата најмалку 2 часа или додека сладоледот да стане цврст, но не тврд како камен.

Извадете го сладоледот од замрзнувачот и оставете го да отстои 5-10 минути за полесно да се вади со лажица.

Посипете малку рендан кокос или парчиња бадеми одозгора за вистински Рафаело шмек!

Совет: Ако сакате уште побогат вкус, додадете малку кокосово масло (1 лажица) во смесата пред блендирање. Овој сладолед е доказ дека посното може да биде неодоливо вкусно!

РЕЦЕПТ 2 – Веган кокосов сладолед (со машина за сладолед)

За оние што сакаат да го подигнат искуството на следно ниво, еве еден вегански кокосов сладолед кој бара малку повеќе опрема, но нуди професионална текстура. Овој рецепт е кремаст, едноставен и совршен за топли денови или забави!

Потребни состојки:

– 1 конзерва (400 мл) полномасно кокосово млеко
– 120 мл јаворов сируп (или агаве сируп)
– 1 лажичка екстракт од ванила
– Прстофат сол
– По желба: 50 г чоколадни парченца, 30 г сечкани бадеми или свежо овошје

Постапка:

1. Во сад, измешајте го кокосовото млеко, јаворовиот сируп, ванилата и солта додека да добиете мазна смеса.

2. Ставете ја смесата во фрижидер да се излади околу 1 час.

3. Истурете ја изладената смеса во машина за сладолед и мешајте според упатствата (обично 20-30 минути) додека да стане мека и кремаста.

4. Префрлете го сладоледот во сад со капак и замрзнете го 3-4 часа за цврстина.

5. Оставете го да отстои 5-10 минути пред сервирање и додајте омилени додатоци по желба.

*Забелешка: Оваа верзија е идеална ако имате машина за сладолед, но резултатот е вреден за вложениот труд!