Home шербетни колачи ПОЛЖАВИ – Стар рецепт од нашето детство

ПОЛЖАВИ – Стар рецепт од нашето детство

ПОЛЖАВИ - Рецепт и фото на Јулијана Миовска

Полжави – традиционален македонски рецепт

Полжавите се омилен десерт од нашето детство, кој со својата едноставност и богат вкус ги освојува сите генерации.

Овој рецепт кој ни го пренесе Јулијана Миовска во групата НМД рецепти, инспириран од традицијата, комбинира меко тесто со какао и сладок шербет, создавајќи совршена рамнотежа на текстури и ароми.

Подгответе го овој лесен и вкусен колач за да ги израдувате вашите најблиски.

ПОЛЖАВИ – Рецепт и фото на Јулијана Миовска

Потребни состојки (се мери со шолја од 150 мл):

– 2 шолји брашно
– 1 кесичка сув квасец
– 2 шолји млака вода
– 2 филџани масло
– 3 шолји гриз
– 1 кесичка ванилин шеќер
– 3 лажици какао во прав

– За шербет:
– 600 г шеќер
– 500 мл вода

Постапка:

1. Во длабок сад измешајте ги млаката вода, маслото, сувиот квасец и ванилиниот шеќер додека смесата стане хомогена.

Постепено додавајте го брашното и гризот, па замесете меко и еластично тесто. Поделете го тестото на два еднакви дела. Во едниот дел додајте какао и добро измешајте за да се распредели рамномерно.

2. На набрашнета површина, со помош на сyкало, развлечете ги двата дела од тестото во тенки кори со приближно иста големина.

Поставете ја кората со какао врз обичната кора, па внимателно свиткајте ги заедно во ролат. Оставете го ролатот да отстои 15 минути во фрижидер за да се олади и да стане полесен за сечење.

3. Исечете го ролатот на парчиња со дебелина од околу 1 см. Наредете ги парчињата на плех обложен со хартија за печење, оставајќи доволно простор меѓу нив за да нараснат.

Оставете ги да отстојат 30 минути на собна температура за да се подигнат.

4. Печете ги полжавите во претходно загреана рерна на 180°C додека да добијат убава златно-кафеава боја (околу 20-25 минути). Откако ќе се испечат, оставете ги целосно да се изладат.

5. Во меѓувреме, подгответе го шербетот: во тенџере на средна температура загрејте ги водата и шеќерот, мешајќи додека шеќерот да се раствори.

Оставете го шербетот да врие 5-7 минути додека не се згусне малку. Топлиот шербет прелијте го врз ладните полжави и оставете ги да отстојат неколку часа за да го впијат шербетот.

Забелешка:
Шолјата користена во рецептот е со капацитет од приближно 150 г. Овие полжави се идеални за љубителите на сочни и ароматични десерти. Послужете ги со чаша кафе или чај за вистинско уживање. Рецепт и фото на Јулијана Миовска.