„ПИЛЕ ФРИКАСЕ“, Многу вкусна крем супа со пилешко, прсти да излижеш! Рецепт и фото на Валентина Џамбазова.
Ова пиле фрикасе е вистинска утеха за душата – кремаст сос со нежна киселкаста нота од лимон, кој го обвиткува сочното пилешко месо, зачинето со ароми што ги галат сетилата.
Рецептот на Валентина, инспириран од класичната подготовка на Moni, носи топлина и вкус што ве поканува да натопите парче лепче и да се препуштите на уживањето.

Додатокот на лукче е нејзин личен печат, кој го прави јадењето уште повозбудливо! Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 500 г пилешко месо
– 1 чаша кисело млеко
– 4 жолчки
– 3 супени лажици брашно
– 3 супени лажици путер
– 2 супени лажици растително масло
– 2 супени лажици сок од лимон
– 2-3 чаши пилешки бујон
– 2 чешниња лук (рендан)
– Малку црн пипер
– Малку мускатно оревче
Постапка:
Сварете го пилешкото месо во вода додека да омекне добро, па извадете го од бујонот и оставете го настрана. Зачувајте го бујонот за сосот.
Во сад измешајте ги жолчките, киселото млеко и сокот од лимон. Мешајте додека да добиете мазен, кремаст сос.
Во тавче на среден оган растопете го путерот заедно со маслото и додајте го брашното. Пропржете го до златеста боја, внимавајќи да не загори.
Постепено додавајте од топлиот бујон во тавчето, мешајќи непрекинато за да добиете густ, мазен сос без грутчиња. Прилагодете ја густината според вашиот вкус.
Додека мешате, полека влејте ја смесата со жолчки и кисело млеко. Промешајте добро за да се соедини со сосот.
Вратете го пилешкото месо во тавчето – може да го исечете на помали парчиња или да го оставите цело, како што претпочита Валентина. Додајте рендано лукче за дополнителен вкус.
Оставете го јадењето да се крчка на тивок оган 4-5 минути, за да се спојат вкусовите. Зачинете со црн пипер и малку мускатно оревче за топол, ароматичен финиш.
Сервирајте го топло, со парче свеж леб за натопување во чудесниот сос. Уживајте во оваа многу вкусна чорба со пилешко месо!