Пекмезот од сливи на свекрва ми…Рецепт за сите пофалби… Ако сакате да си направите пекмез или џем од сливи, ова е одличен рецепт. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
5 кг сливи
1-1.5 кг шеќер
2 лимони
200 мл рум
3 кесички ванилин шеќер
ПОСТАПКА:
1.Сливите измијте ги, исцедете ги и отворете ги на половинки за да ги извадите семките.
2.Во широкот тенџере во кое ќе го готвите пекмезот ставете ред сливи, ред шеќер и сѐ така додека сѐ да потрошите.
3.Оставете преку цела ноќ на ладно.
4.Гответе на средно ниска температура.
5.Кога смесата ќе згусне додајте лимон излупен и исечен на тркалца.
6.Пред самиот крај од готвењето додајте го румот. Сварен е кога од кутлачата паѓа во парчиња.
Џем од сливи печен во рерна, без мешање и прскање, на најлесен начин…
7.Сипајте во стерилизирани и загреани тегли и оставете ги во млака рерна (на 90 или 100 степени) 30-60 минути за да се фати коричка одозгора и да се пастеризира.
8.Оладениот пекмез одозгора посипете го со лажица шеќер, затворете со нцелофан натопен во рум и добро затворете со капак.