Пченкарното брашно го намалува холестеролот и високиот притисок, а одлично е за цревата и добрата дигестија. Особено доколку го одбегнувате белото брашно или сте алергични на глутен, тогаш пченкарното брашно е вистинскиот избор за вас.
Доколку се одлучите за употреба на ова брашно во вашата исхрана, всушност ќе направите добар избор поради неколку причини. Првенствено ќе внесете голема количина на драгоцени хранливи материи, витамини и минерали.
Пред извесно време наша читателка ни испрати еден рецепт со кој таа успешно успеала да го намали нивото на холестеролот. Мирјана ни објасни: „Ја пиев водата од пченкарно брашно два месеци и вкупниот холестерол се спушти испод нормала.
Предходно пиев статини. Сите оние што го имаат мојот проблем може да пробаат, ништо нема да изгубат и ништо нема да ги чини. Оваа вода е многу здрава општо за целиот организам“.
Мирјана ни објасни дека овој рецепт и‘ го кажал некој стар лекар во пензија кого го запознала на една семејна пригода и во неврзан разговор го споменала својот здравствен проблем.
Уште истата вечер кога се вратила дома, го приготвила овој напиток, зошто секогаш дома имала пченкарно брашно, но го користела за приготвување на качамак и проја. А рецептот за приготвување на овој напиток е навистина многу едноставен и лесен.
РЕЦЕПТ: измешајте една лажица пченкарно брашно со една чаша ладна вода. промешајте убаво со лажица, а потоа чашата поклопете ја со тацна или хартиена салфетка и оставете ја така да отстои преку цела ноќ.
Потоа, следното утро, прво пред било што друго да направите – испијте ја течноста, сè до талогот (без талог). Напитокот речиси и нема вкус, можеби малку потсетува на свежа пченка.
Пијте го редовно, секој ден во времетраење од 2 месеци. Потоа направете проверка на лекар. Холестеролот треба да ви биде намален. Напитокот можете неограничено да го пиете и понатаму.
Потребно е добро да се информирате за видовите брашна кои ги користите и нивната употреба, бидејќи сите тие имаат одредени специфичности од кои зависи и намерата за која планирате да ги користите.
Против висок притисок, добро за дигестивниот тракт, луѓе со дијабетес
Употребата на пченкарно брашно го намалува високиот крвен притисок и го намалува холестеролот. Влијае на подобро варење, го стимулира варењето, помага при тврда столица и хемороиди и помага во спречување на рак на дебелото црево.
Поради големата количина на антиоксиданси, спречува развој на многу болести, вклучувајќи кардиоваскуларни и дијабетес, и го зајакнува имунитетот.
Способноста за лесно варење и стимулирање на варењето го класифицира ова брашно во групата намирници кои се добри за сла.беење, има мала количина калории и го забрзува метаболизмот. Исто така, има корисен ефект врз негата на кожата.
Пченкарно брашно исто така се препорачува за луѓе кои стра.даат од дијабетес затоа што ги задржува сите корисни состојки, помагаат во разновидност на исхраната, го одржува низок холестеролот, содржи фолна киселина, ги зајакнува коските, ја подобруваат функцијата на бубрезите кај луѓето со дијабетес и го намалуваат развојот на пропратни патологии на кардиоваскуларниот систем.