Home Десерти Овој колач е толку вкусен, поубав од торта…Едноставен и брз рецепт

Овој колач е толку вкусен, поубав од торта…Едноставен и брз рецепт

Лимонов колач со рикота и црни вишни

Овој лимонов колач со рикота и црни вишни е совршен спој на свежи цитрусни ароми, кремаста текстура и слатко-киселкасти ноти од бобинките.

Меката структура на колачот, збогатена со деликатниот вкус на рикотата и освежувачката нота на лимонот, го прави овој десерт неодолив избор за секоја пригода.

Подгответе го овој едноставен, но елегантен рецепт и уживајте во вистинско гастрономско задоволство, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 2 јајца
– 100 г шеќер
– 100 мл масло
– 100 мл млеко
– 220 г брашно
– 12 г прашок за печиво
– кора од 1 лимон
– сок од 1 лимон
– 100 г рикота
– 1 лажица шеќер во прав
– 1 жолчка од јајце
– една рака вишни/цреши/брусница/боровинки или овошје по желба
– НМД

Постапка:

1. Во длабок сад, со жица за матење соединете ги јајцата и шеќерот додека смесата стане хомогена.

2. Додајте го маслото и млекото, па продолжете со мешање за да се соединат состојките.

3. Постепено додајте го брашното и прашокот за печиво. Мешајте внимателно додека да добиете мазно тесто без грутчиња.

4. Додајте ја ренданата кора од лимон и сокот од половина лимон. Промешајте кратко за да се распредели вкусот.

5. Истурете ја смесата во калап за печење (со дијаметар од 20-22 см) обложен со хартија за печење.

6. Во посебен сад измешајте ја рикотата, шеќерот во прав, жолчката од јајце и сокот од другата половина лимон. Добиената смеса префрлете ја во готварски шприц или пластична кеса со отсечен врв.

Направете декоративни шари врз тестото или распоредете ја смесата со лажица на неколку места, по ваша желба.

7. Одозгора рамномерно распоредете една рака бобинки.

8. Печете го колачот во претходно загреана рерна на 180 степени Целзиусови околу 40 минути или додека површината добие златеста боја, а чепкалка забодена во центарот не излезе сува.

9. Оставете го колачот кратко да се излади пред да го послужите и посипете го со шеќер во прав по желба.

Уживајте во овој вкусен и освежителен десерт со шолја чај или кафе! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ: