Бројот на заболени од рак сè повеќе се зголемува, но истражувачите веруваат дека потенцијалниот ризик може да се намали за 67% ако секојдневно јадете сиров лук и кромид.
Веројатно знаете дека мамографијата и самопрегледувањето можат да го спасат животот на жената. Сепак, многу малку се зборува за тоа што е превенција од карцином на д ојка, пишува НМД.мк
Според Светската здравствена организација, тоа е најчеста форма на рак кај жените ширум светот. Статистичките податоци на Американското здружение за рак покажуваат дека околу 12% од жените во САД развиваат инвазивен к арцином на д ојка.
А, се проценува дека ќе бидат дијагностицирани уште 268.600 нови случаи. Организацијата известува дека, најверојатно, 41,760 луѓе ќе у мр ат до крајот на годината* (податоци од 2019 г).
Центрите за контрола и превенција на болести сметаат дека ракот на д ојка е најчеста причина за с мрт од било кој вид кар-цином кај жени од Латинска Америка. Едно истражување проценувало 28 земји, а податоците покажале дека инциденцата на рак на д ојка во САД се зголемила од 1974 до 2004 година, додека стапката на с мрт-ност се намалила од 1960 до 2002 година.
Студија спроведена во Порторико покажала дека кон-сумацијата на сиров лук и кромид спречува појава на к арцином кај жени. „Откривме дека меѓу Порториканките комбинираното кон-сумирање на кромид и лук е поврзано со намален ризик од рак на дој-ка.
Во студијата биле вклучени 346 жени од контролната група кои имале историја на рак, освен меланом и живееле во иста географска област.
По прилагодувањето за возраста, образованието, бројот на бремености, семејната историја и други фактори, истражувачите откриле дека постои силна обратна врска помеѓу ракот на д ојка и оние кои јадат сиров лук и кромид во умерени количини (комбинирани во јадењето наречено Софрито, секојдневно и многу често користено во Порторико).
Жените кои секојдневно јаделе софрито немале здравствени проблеми и покрај сите предиспозиции.
Заштитни својства на сиров лук и кромид:
Го забавува стареењето, го забавува развојот на Алцхајмерова и Паркинсонова болест, го стимулира имунитетот, спречува кардиоваскуларни заболувања, спречува метаболички заболувања, го регулира кр-вниот притисок, ги отстранува слободните радикали од телото итн.
Покрај кромидот и лукот, на жените им се препорачува витамин Д. Оптимизираното ниво на витамин Д во вашето тело може да го намали ризикот од заболување од рак за 67%. Витаминот Д не само што штити од рак, туку ги зголемува и шансите за преживување доколку се развие к арцином, пишува НМД.мк
Ако сакате да го воведете порториканското јадење софрито во вашата исхрана, со што ќе го зголемите внесувањето на свеж лук и кромид, ви го претставуваме рецептот:
Софрито се користи како зачин во јадења како што се чорби, грав и ориз. Потребни состојки: 2 зелени пиперки, 1 црвена пиперка, 3 средни домати, 4 главици кромид, 3 средни главици лук, китка свеж коријандер, китка свеж магдонос, 1 лажица хималајска сол, 1 лажица црн пипер.
Постапка: исчистете ги кромидот, лукот, доматот и пиперките, па ставете ги сите во блендер да се сомелате. Додајте магдонос и коријандер и мелете уште малку. Потоа додајте ги зачините и ставете ја смесата во тегла.
Теглата со софрито чувајте ја во фрижидер. На овој начин софритото може да се користи до четири дена, по што му поминува рокот и се расипува. Совет до секоја жена е редовно да врши контрола на г радите, и во моментот кога ќе почувствува нешто или почувствува какви било промени во своето тело, да посети лекар.