Home Десерти Оваа алва е 100 пати повкусна од купечката…Се топи во уста, без...

Оваа алва е 100 пати повкусна од купечката…Се топи во уста, без брашно и путер!

„Нежна алва што се топи во уста – тајна од домашната кујна“

Добредојдовте во светот на домашните десерти каде едноставноста се среќава со неверојатниот вкус!

Оваа алва, направена без брашно и путер, е вистинско откритие за љубителите на слатки задоволства.

Со само неколку состојки и малку трпение, ќе создадете десерт што е стопати повкусен од купечкиот.

Како што вели старата поговорка: „Најдобрите работи во животот доаѓаат од срцето и рацете.“

Оваа алва е токму таква – нежна, воздушна, без тврдите шеќерни „жици“ што често ги наоѓаме во купечките верзии, таа буквално се топи во уста, пишува НМД.

Интересен факт: Алвата има корени во Блискиот Исток, а зборот „halva“ потекнува од арапскиот „halawa“, што значи „слатко“.

Во различни култури низ светот, рецептот еволуирал, но основата – семки, шеќер и креативност – останала иста.

Во овој рецепт, сончогледовите семки ја носат главната улога, а белата карамелна пена ѝ дава совршена структура, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 400 г – сончогледови семки (25 лажици)
– 200 г – шеќер (1 чаша од 200 мл)
– 50 г – вода (3,5 лажици)
– 20 г – белка од јајце (1 парче)
– 1 прстофат – сол
– НМД

Добиена количина: малку над 600 г алва

Постапка:

Ако сончогледовите семки се веќе лупени и пржени, само лесно исушете ги во сува тава на среден оган околу 2-3 минути.

Внимавајте да не ги препржите, за да не се наруши вкусот и бојата на алвата.

Семките мелете ги во моќен блендер или сечко (најмалку 300-600 W) додека да добиете мазна паста.

Поделете ги на две порции и мелете околу 7 минути по порција, со пауза помеѓу за да се олади апаратот. Овој чекор е важен за нежната текстура.

Во чист сад ставете ја белката и прстофат сол, па матете со миксер додека да добиете густа пена. Ова ќе ѝ даде на алвата воздушност и леснотија.

Во мало тенџере помешајте 200 г шеќер и 50 мл вода. Гответе на средна температура додека смесата да стане густ сируп.

За да проверите дали е готов, капнете малку сируп во ладна вода – треба да се влече, а не да се кине.

Полека, во тенок млаз, влејте го топлиот сируп во пената од белка, постојано матејќи со миксерот. Потоа додајте ја пастата од сончогледови семки и нежно промешајте со шпатула.

Не мешајте предолго за да останат „траги“ во текстурата и да не се изгуби воздушноста.

Префрлете ја смесата во калап или сад обложен со хартија за печење. Израмнете ја површината и оставете ја да се лади во фрижидер 1 час.

Откако ќе се стегне, исечете ја на парчиња и уживајте во овој неверојатно вкусен десерт. „Едно парче никогаш не е доволно“, би додале оние што веќе го пробале!

Уживајте во готвењето и во секој залак од оваа домашна алва! Деталите од постапката погледнете ги во видео прилогот ОВДЕ:

https://youtu.be/CV1GxuPb2Qc?si=uAZesqujgIsir8Zq