Потребни состојки:
500 г пилешко месо (или месо по избор)
1 главица кромид
1 јајце
3 чешниња лук
200 мл павлака за готвење
150 г тврдо сирење или кашкавал
Сол, црн пипер, по вкус
Постапка:
-Пилешкото месо исечкајте го на мали парчиња, додадете сечкан кромид, сол, црн пипер, јајце.
-Добро промешајте.
-Направете топчиња.
-Печете ги во загреана рерна на 180 степени, 10-15 минути.
Во меѓувреме пригответе го преливот:
Изрендајте сирење или кашкавал, измешајте го со павлака и ситно исечкано лукче.
Извадете го садот со печените топчиња од мелено месо, па прелијте со приготвената смеса.
Вратете во рерна да се допече уште 15-20 минути.
Кашкавалот ќе се стопи а павлаката ќе се впие во месото.
Добивате превкусно домашно јадење во кое ќе уживате со секој залак.