ОТКРИЈТЕ ГО ЧУДОТО ОД БАВЧАТА…
Напиток од праз и газирана вода што ги топи шеќерот и холестеролот!
Дали сте во потрага по природен начин да го регулирате шеќерот и холестеролот во крвта?
Нашата драга Бранка Јаков од Кочани, градот на оризот, го сподели своето неверојатно искуство со овој едноставен, а моќен домашен лек. Оригиналниот рецепт и видеото можете да ги погледнете во групата НМД рецепти.

Со само две состојки и малку трпение, таа успеала да си помогне себеси, а сега го споделува рецептот со сите нас.
Овој напиток не само што е лесен за подготовка, туку е и вкусен додаток на вашето секојдневие. Погледнете како функционира и зошто вреди да го пробате!
Потребни состојки:
– 1 тенок, постар праз (свеж, со корења)
– 1,5-2 литри газирана (минерална) вода
– НМД
Постапката од архивскиот текст можете да ја прочитате ОВДЕ:
Изберете еден свеж страк праз со здрави корења. Добро истресете ја земјата од него, а потоа темелно измијте го под млаз ладна вода.
Внимавајте да ги исчистите корењата, листовите и сите превои каде може да се задржи нечистотија. Отсечете ги само врвовите на листовите ако се суви.
Ако празот е предолг, исечете го на 2-3 дела за да се смести во шише од 2 литри. Важно е корењата, белиот дел и околу 5 см од зелениот дел да останат во едно парче.
Ставете го празот во добро измиено шише и наполнете го со газирана вода. Затворете го со капаче.
Протресете го шишето и оставете го на ладно место 24 часа. Во текот на денот протресете го уште 5-6 пати за да се поттикне ферментацијата.
Напитокот е подготвен за пиење по 24 часа. Празот не го фрлајте – искористете го како вкусна салата.
Употреба:
Најдобро е да го подготвите напитокот наутро, за да почнете да го пиете следното утро. Нема строга доза – можете да ја пиете течноста во текот на денот наместо вода.
Една доза е доволна за 24 часа, а потоа се прави нова. Терапијата трае еден месец, по што се прави пауза од 7 дена.
Проверете ги нивоата на шеќер во крвта и, доколку е потребно, повторете ја терапијата.
Својства на празот:
Празот е вистинска ризница на здравје! Богат е со витамини (особено Ц и К), минерали (железо, магнезиум) и антиоксиданси.
Содржи влакна кои го поддржуваат варењето и алицин – соединение со антибактериски и антиинфламаторни својства.
Неговите корења, кои често ги занемаруваме, се полни со биоактивни супстанции што го прават овој напиток толку ефикасен.
Како делува?
Комбинацијата од праз и газирана вода создава благо ферментиран напиток кој го стимулира метаболизмот и помага во регулирање на шеќерот и холестеролот во крвта.
Влакната и антиоксидансите од празот го чистат организмот, додека газираната вода го засилува процесот на детоксикација.
Според искуството на Бранка, редовното консумирање доведува до подобрување на крвната слика и општото здравје.
Кој не смее да го користи?
Иако е природен, овој напиток не е за секого. Луѓе со чувствителен желудник, гастритис или проблеми со бубрезите (поради газираната вода) треба да бидат внимателни.
Бремените жени, доилките и лицата со алергии на праз или слични растенија (како кромид или лук) треба да се консултираат со лекар пред употреба.
Доколку земате лекови за шеќер или холестерол, разговарајте со вашиот доктор за да избегнете интеракции.
Пробајте го овој едноставен рецепт и откријте ја моќта на природата директно од бавчата на Бранка! Вашето тело ќе ви биде благодарно.
