ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА КРЕМ:
6 јајца
1 ванилин шеќер
10 лажици шеќер
6 лажици брашно
1 литар млеко
2 лажици густин
1 шлаг кесичка или 200 мл слатка павлака
КРЕМ ЗА ВИСОКА КРЕМПИТА:
6 јајца
20 лажици шеќер
2 ванилин шеќер
1 кутија (400 г) густин
6 лажици брашно
500 мл вода
2 литри млеко
ПОСТАПКА:
Изматете ги јајцата со шеќерот и ванилин шеќерот, додадете брашно па сварете во млекото. Тоа значи да се меша на тивок оган барем 10-15 минути додека убаво да згусне.
Кога смесата малку ќе излади, додадете го изматениот шлаг и лесно, со лажица промешајте.
Кремот ставете го на лист за кремпити, прекријте со друг лист исечен на квадрати и наросете со шеќер во прав.
ЗА ВИСОКА КРЕМПИТА:
Изматете 6 жолчки со 10 лажици шеќер и додадете густин, помешајте со вода и брашно, па сварете во млеко.
Изматете цврст снег од 6 белки и 10 лажици шеќер, па лесно измешајте во малку изладениот крем и филувајте во подлабока тепсија помеѓу два листа, а горниот веќе да биде исечен на коцки за полесно да се сече.
Ова е рецепт само за кремот, а толку многу е вкусен што можете да го користите за полнење принцес крофни и други колачи.