Алма Буниќ, нутриционист и сопственик на брендот Нутриформа, во едно интервју за Натурала открива зошто држењето диета не е долгорочно решение, како здраво да се изгуби телесната тежина без јо-јо ефект и кој треба да биде првиот чекор кон сла-беењето. Пример – менито кое таа го предлага можете да го прочитате на крајот од текстот.
Брзото намалување на килограми пред плажа се чини дека станува императив со првите денови од летото и приближувањето на сезоната на празници. Тогаш почнуваат да воскреснуваат разни „трендовски“ и „нови“ диети, а Интернет пребарувачот свети под термините како што е „брза летна диета“.
По дипломирањето на Факултетот за прехранбена технологија во Загреб и четиригодишната обука во областа на исхраната, во 2008 година отвори свој бизнис посветен на здравата исхрана и диетална терапија.
Оттогаш, таа работи сè поинтензивно во областа на исхраната, најмногу во областа на губење на тежината, зголемување на телесната тежина, диетална терапија и со спортисти од сите категории и генерации.
Со оглед на процутот на летните диети со голема брзина, таа посочи неколку совети за рестриктивната диета, упатствата за здраво сла-беење и правилната исхрана. За губење на тежината, првата мисла за многумина е дека треба брзо да ослабат за на плажа. Во овој пристап сепак лежи голема неорганизираност и телото го доведува до ш ок.
Се разбира, сè е можно, вклучително и брзо губење тежина. Опа-сноста, сепак, лежи во брзото враќање на истите тие килограми, ако не и повеќе од тоа. Постои зголемена исцрпеност на телото додека е жешко, и треба да се посветиме на најдобрата можна диета.
Губењето тежина може да биде побрзо со намалување на диетите направени со правилно комбинирање на јаглехидрати, масти и протеини во дозволените калориски вредности. Тоа е дефинитивно попаметен и уште поефикасен начин.
Здравото губење на тежината е губење на тежината што ја зема предвид потрошувачката на калории во текот на денот, базалниот метаболизам на една личност, нивните потреби, посакуваната тежина и, се разбира, најадекватната комбинација на сезонска храна.
Со таков метод, човек кој е слаб ќе се чувствува добро и задоволно. Брзите и многу рестриктивни диети често водат до фактот дека едвај се чека крајот, а кога ќе дојде, почнува да се кон-сумира неумерено се што било забрането во текот на овој период.
Секогаш жените се водат кон одлуката, „Oд понеделник ќе почнам диета”. Одлуката е секогаш првиот чекор, нема никаква врска со деновите. Откако ќе одлучите дека сакате да направите промени и да направите нешто за себе, почнете го тоа веднаш.
Кето диетата беше една од најпопуларните минатата година, а претходно се зборуваше за диетите Аткинс и Дукан. Се чини дека нема недостаток на „тренди“ диети. Но, дали сме заборавиле дека една од најздравите диети, медитеранската диета, е буквално под нашиот нос?
Овие диети се актуелни од 1928 година и секоја година истите овие диети се нарекуваат нови. Палео диетата започна уште во 1928 година, по што следеше Аткинс, и ми е малку тешко да поверувам дека луѓето се уште веруваат дека овие диети помагаат. Даваат резултати, но за кого, како и до кога? И што е најважно, кои се сите последици? Тоа е прашањето. Никој не размислува за последиците кога летото е близу.
Медитеранската исхрана отсекогаш била најдобриот начин за јадење, и чудно е што никој не се придржува до неа. Прашањето е зошто. Мислам дека најдобриот начин да се одреди диетата за сла-беење е да се оди на нутриционист. Одиме на фризер за фризура, на лекар за б олки, на стоматолог за поправка на забите и зошто мислиме дека не ни треба некој да ни ја смени исхраната? Време е да размислиме и за тоа.
Што се однесува до оброците, енергетскиот внес на храна е многу важен, но исто така важно е и видот на храната и нивното нутритивно богатство, кратко кажано се треба да се земе во предвид. Важно е да се има предвид дека секој почеток на лошо здравје или веќе нару-шено здравје бара специфичен тип на исхрана.
Една неодамнешна студија, објавена во Cell Metabolism, покажа дека кон-сумирањето преработена храна доведува до прекумерно внесување калории и зголемување на телесната тежина.
Важно е да започнеме да размислуваме за храната како средство што не води кон подобро чувство и поздраво тело. Ние нема да ја постигнеме оваа состојба со преработена храна.
Неопходно е да се зголеми внесот на растителни влакна на 35 до 40 грама дневно, што би значело зголемување на дневниот внес на зеленчук, овошје, житарки, мешунки, сите видови семиња, ореви, користете маслиново или масло од семки од тиква, намалете го внесот на месото на трипати неделно и јадете риба најмалку двапати неделно.
Тоа исто така значи и поминување покрај пекарите како да не постојат, пиење многу вода или лимонада и природни сокови. Не претерувајте со кафето и млекото. Кон-сумирајте млечни производи умерено, што значи повеќе домашен јогурт и кефир, а помалку готови и овошни јогурти. Јадете 3-5 оброци дневно, и важно е да го допрете емотивниот аспект – не јадете за среќа, туку за здравје.
Општо земено, пет оброци во текот на денот се идеални, но имајќи предвид дека секој од нас е индивидуа за себе, тоа не е правило. За здраво сладење за оние кои јадат многу благо, заменете ги со суви смокви или некое овошје со неколку бадеми или лешници.
Пред се, неопходно е да започнете да размислувате за промена на животните навики. Вметнете го движење како стил на живот и елиминирајте од исхраната она што не ни треба, а тоа се пред се сокови, слатки и разни колачи.
Ова е почеток и единствено решение – наместо да барате диета, треба да промените нешто во вашиот живот на долгорочен план. Секоја личност е единствена, и во зависност од нејзините потреби, се подготвува индивидуален план за исхрана. Пример за мени.
Појадок: Летно смути. Потребни состојки: 1 чаша боровинки, 1 чаша јагоди, 1/2 зрела банана, 1 шолја обична вода или зелен чај, 1 лажица чиа семе.
Подготовка: Ставете ги сите состојки во блендер и мешајте додека да добиете мазна маса. По желба, за поразредено смути, додајте повеќе течност, а за погусто, додајте повеќе јагоди или уште една банана.
Ужина: Краставица со додатоци. Потребни состојки: 1 краставица, 180 г свежо сирење (веган – до 300 г свежо тофу), 2 лажички паста од тахини (намаз од сусам), малку сок од лимон. Подготовка: Исечкајте ја краставицата и додајте ги другите состојки. Намастете со маслиново масло или масло од семки од тиква.
Ручек: Ориз со телешко месо и печурки. Потребни состојки: 150 г кафеав ориз, 50 г печурки, 1 лажичка маслиново масло, 1/2 лажичка соја сос, 1 чешне лук, 100 – 150 г исечени телешки стапчиња (за вегани – 100 г тофу).
Подготовка: Испржете ги печурките во тавче и додајте ги во маринадата од масло, соја сос, лук и телешко месо (претходно испржено). Додајте го варениот ориз во мешавината од буковки и телешко месо и послужете го оброкот со 100 г зелена салата.