РАВАНИЈА ИЛИ НУТМА? Наједноставен старински колач, оди сè по 10, а толку лесно се подготвува…
РАВАНИЈА – преубав старински колач, оди се по 10, а толку лесно се подготвува. Рецепт на Домашен Готвач. Раванија, топеница, нутма.. има разни имиња низ нашите краеви, а на сите ни е познат преубавиот вкус кој ќе ве врати во детството.
Иако нема конкретен оригинален рецепт по кој ја подготвуваат домаќинките, овој сочен колач прелиен со шербет има многу рецепти, а секоја куќа си го подготвува овој колач како што било пренесувано низ традицијата.
Потребни состојки:
10 јајца,
10 лажици шеќер,
10 лажици масло,
10 лажици брашно,
1 кесичка прашок за печиво.
За шербет:
600 мл вода,
400 г шеќер,
сок од 2 лимони
ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:
Деталите од постапката можете да ги погледнете ОВДЕ: