Home пита НОВА ГИБАНИЦА…Отсега само вака ќе ја правам, излегува најмека и највкусна…

НОВА ГИБАНИЦА…Отсега само вака ќе ја правам, излегува најмека и највкусна…

Гибаница со купечки кори – мека и вкусна

Гибаницата е традиционално јадење што го сакаат сите генерации. Овој рецепт за гибаница со куповни кори е едноставен, брз и дава неверојатно мека и сочна пита со богат вкус.

Совршена за семејни собири или едноставно за уживање во домашна атмосфера, оваа гибаница ќе стане ваш фаворит, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 6 јајца
– 400 г кори за пита
– 250 г сирење
– 150 мл млеко
– 90 мл масло
– НМД

Постапка:

1. Во сад изматете 3 јајца и соединете ги со 200 г ситно сирење за да добиете хомоген фил.

2. Намастете тава со дијаметар од 30 см со малку масло. На дното поставете две кори така што нивните краеви да излегуваат надвор од тавата.

3. Распоредете една четвртина од филот врз корите, а потоа повлечете ги краевите на корите кон внатрешноста на тавата за да ги обложите и ѕидовите.

4. Во средината поставете две изгужвани кори и премачкајте ги со 3 лажици масло. Врз нив распоредете уште една четвртина од филот.

5. Поставете уште две кори, премачкајте ги со 3 лажици масло и распоредете уште една четвртина од филот.

6. Покријте го филот со една кора, распоредете 2-3 лажици масло, а потоа додајте го преостанатиот фил.

7. Земете две кори и поделете ги на четири еднакви делови. Секој дел обликувајте го како ружичка и поставете го врз гибаницата. Секоја ружичка попрскајте ја со малку масло.

8. Во посебен сад изматете ги преостанатите 3 јајца, додајте малку сол, 150 мл млеко и 50 г ситно издробено сирење. Измешајте добро и рамномерно прелијте ја смесата врз гибаницата.

9. Печете ја гибаницата во претходно загреана рерна на 200 степени Целзиусови 25-30 минути, додека не добие златнокафеава боја.

Послужете ја топла или на собна температура и уживајте во нејзиниот неодолив вкус! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:

https://www.youtube.com/watch?v=en5U-PMmCBg