Home закуска НОВ начин како да ги испечете костените…Лушпата сама отпаѓа од нив…

НОВ начин како да ги испечете костените…Лушпата сама отпаѓа од нив…

НОВ начин како да ги испечете костените…Лушпата сама отпаѓа од нив…Многу лесно, брзо и едноставно. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

500 г костени
0,5 чаша вода х2
1 мала лажичка путер, по вкус
1/2 лажичка сол или по вкус

ПОСТАПКА:

Направете засеци на костените. Најлесно и најбезбедно тоа се прави со ножици. Истото можете да го напрабите со нож или склапел (2 мм) колку да се пробие надворешната, тврда лушпа.

Измијте ги и оставете ги натопени во вода половина час. Загрејте ја тавата, па со решеткава лажица црпете ги костените и спуштете ги во тавата.

Залијте половина чаша, поклопете и оставете ги така да се готват 10 минути на умерена температура. После 5 минути сипете повторно половина чаша вода, поклопете и продолжете со готвењето.

Кога водата целосно ќе испари додајте лажичка путер и кратко пропжете ги. Потоа посолете ги и промешајте ги. Сипете ги во крпа, завиткајте ги и оставете ги да се подизладат. Постапката погледнете ја ОВДЕ.

ВО ЕДЕН ПОТЕГ: Испечете костени во рерна на овој начин – сами се лупат