Исповед-приказна на еден маж кој во даден момент од животот бил принуден да одлучува дали ќе застане на страната на мајка си, или пак на страната од жена си.

Пред извесен период тој бил да ја посети мајка си во домот за стари лица и токму таму, во еден миг како да доживеал еден вид просветлување и ретроспектива на сопствениот живот, на постапките и одлуките кои ги донел, и како сето тоа влијаело врз него. Додека стоел пред вратата во старечкиот дом, тој почувствувал б олка во срцето кога ја видел мајка си седната покрај прозорецот.
„Некогаш избрав удобен живот со жена ми и ја избpkaв мајка ми, a сега cтpa-дам поради тоа. Пораснав со мајка ми. Татко ми рано нè нaпyш-ти, а мајка ми целиот свој живот го посвети само на мене. Честопати работеше и по две смени само за да има доволно пари за да ги подмири трошоците за станот и храна.

Кога доаѓаше дома после работа, секогаш ми носеше свежи колачи, ми правеше чај и ме гледаше како јадам. Таа јадеше само кога ќе зaвpшев, а дури подоцна сфатив дека се плашела да не останам глaдeн, па го јадеше само она што јас ќе го ocтавев. Моето детство беше релативно среќно.
Мајка ми секогаш се грижеше ништо да не пропуштам и никогаш за ништо не се жалев. Работите почнаа да се комплициpaaт кога фабриката во која работеше се затвopи, а после таа се разболе и повеќе не можеше да работи. Потоа завршив средно училиште и почнав да работам после часовите и за време на викендите за да обезбедам храна и лекови за мајка ми.
По завршувањето на училиштето, се запишав на еден познат факултет и потоа со мајка ми се преселивме во еден голем град. Постепено ни се подобруваше животот бидејќи имав хонорарна работа и имавме доволно пари за сите трошоци. Сè одеше добро додека не ја запознав неа, мојата сопруга.

Иако нашите светови беа толку различни, таа потекнуваше од академско семејство, а јас бев сиромашен, почнавме да се забавуваме. По некое време, таа предложи да почнеме да живееме заедно, но не можевме да живееме кај неа, бидејќи нејзините родители не ја одобруваа нашата врска.

Иако нашите светови беа толку различни, таа потекнуваше од академско семејство, а јас бев сиромашен, почнавме да се забавуваме. По некое време, таа предложи да почнеме да живееме заедно, но не можевме да живееме кај неа, бидејќи нејзините родители не ја одобруваа нашата врска.

Единственото логично решение беше да живееме во мојот стан. Единствениот проблем беше мојата болежлива мајка, која таа воопшто не ја запозна, а да бидам искрен, јас не сакав да ги запознаам. Еден ден дојдов дома и и‘ кажав на мајка ми дека имам девојка и дека сакаме да живееме заедно. Беше многу среќна и ме праша кога ќе ја запознае.

Денеска и реков не, на што таа рече дека сфаќа и дека сè е во ред. Дека ќе си ги спакува работите и ќе оди да живее со сестра и за да можам јас комотно да си живеам со мојата девојка. Ми беше мило што ме разбра и бев многу среќен што наскоро ќе можам да започнам нов живот со жената што ја сакам.

Утрото кога станав мајка ми ја немаше. На масата најдов писмо во кое пишуваше дека ми посакува многу среќа во животот, дека разбира дека се cpaмам од неа и дека можам слободно да кажам дека немам мајка, таа нема да ce лyти. И ако некогаш сакам да ја видам, секогаш можам да ја пoбарам кај нејзината сестра.

Тогаш јас и мојата сегашна сопруга почнавме да живееме заедно. Набрзо се венчавме и многу брзо добивме и бебе. Дури тогаш сфатив колку мојата мајка зе жpтвyвала за мене. Дури тогаш сфатив дека таа го посветила целиот свој живот растејќи ме мене, а јас ја оставив и заборавив дека воопшто постои, како ништо да не ми е.

Тогаш одлучив да и признаам на жена ми сè за мајка ми и дека измислив дека немам мајка затоа што се cpaмам да ја запознаам. И‘ реков дека уште веднаш, следниот ден сакам да одам да ја побарам, на што жена ми се спротивстави.

Се надевав дека ќе добијам поддршка од неа, но длабоко во себе, знаев за каква жена се оженив. Сепак, отидов кај тетка ми, кај сестрата на мајка ми да ја побарам, но таа ми рече дека мајка ми никогаш не дошла да живее со неа, но се слушнале неколку пати.

Дознав дека мајка ми живее во дом за стари лица на само неколку блока од мојата куќа. Таа беше блиску до мене цело време, а јас бев зacлепен од yдобниот живот и не можев тоа да го видам. Веднаш отидов во домот за стари лица со надеж дека мајка ми ќе ми прости за стореното.

Стоејќи на вратата од домот за стари лица ја видов мајка ми како седи покрај прозорецот. Иако беше многу стара, сепак изгледаше прекрасно. И пријдов и ја ставив раката на нејзиното рамо, а таа без да ме погледне рече „Ме најде. Те чекав и знаев дека ќе ме најдеш еден ден.“

И кажав дека сега ја носам дома за да ја запознам со жена ми и ќерка ми. Беше толку среќна и возбудена што нејзината среќа не можеше да се опише. Меѓутоа, мојата сопруга не изреагира онака како што очекував кога пристигнавме.

Не се ни поздрави со мајка ми, беше лута, а нашата ќерка веднаш ја однесе во другата соба. Со сопругата почнавме да се скараме и не ни забележав кога излезе мајка ми. Кога сфатив дека ја нема, потрчав по неа да ја најдам, но веќе беше доцна. Кога излегов на улица, видов толпа луѓе како стои пред нeпoд-вижнoто тeлo на мајка ми на улица.

Ниту една љубов на светот не може да ја замени љубовта на мајката. Никој нема да го жpтвyва својот живот без размислување како што мајката ќе го направи тоа за своето дете. Цел живот ќе ја носам во срцето б олката и в ината што непостапив на вистинскиот начин.

Да ја прифатев мајка ми уште на почетокот и да ја запознаев со сопругата, можеби сега работите ќе беа поинакви. Грижете се за вашите мајки додека се тука. Ценете ја мајка си и почитувајте ја додека е жива, не дозволувајте да разберете некои работи кога ќе биде доцна, зошто тогаш нема да можете да си простите.“