Home шербетни колачи Никој не ми веруваше дека ЈАС сум ја направила…Најлесниот рецепт за БАКЛАВА...

Никој не ми веруваше дека ЈАС сум ја направила…Најлесниот рецепт за БАКЛАВА што сите ќе ги воодушеви

Најлесниот рецепт за баклава што ќе ве воодушеви

Оваа баклава е вистинско ремек-дело кое комбинира едноставност во подготовката со неверојатен вкус што се топи во уста.

Совршена за секоја прилика, оваа баклава ќе ги воодушеви вашите гости со својата уникатна форма и богат вкус.

Следете го овој рецепт чекор по чекор и откријте зошто ова ќе стане вашиот омилен десерт, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

За тестото:
– 1 јајце
– 100 мл вода (1 мала чајна чаша)
– 100 г јогурт (1 мала чајна чаша)
– 50 мл масло (1/2 мала чајна чаша)
– 50 г путер
– 20 мл оцет
– 1 кесичка прашок за печиво
– 450 г пченично брашно (4.5 чаши)
– Пченичен или пченкарен скроб (за развлекување)

За филот:
– 3 чаши мелени ореви

За преливот:
– 250 г путер (растопен и без пена)
– 100 мл масло (1 мала чајна чаша)

За шербет:
– 765 г шеќер (4.5 чаши шеќер)
– 1 литар вода (5 чаши)
– 1 парче лимон
– НМД

Напомена:
– Чаша за вода: 200 мл
– Мала чајна чаша: 125 мл

ПОСТАПКА:

1. Подготовка на тестото:

Во длабок сад измешајте ги течните состојки: јајцето, водата, јогуртот, маслото, растопениот путер и оцетот. Додајте го прашокот за печиво и постепено додавајте го брашното.

Месете 2-3 минути додека да добиете меко, мазно тесто што не се лепи за рацете. Поделете го тестото на 10 еднакви делови и оформете топчиња.

2. Развлекување на тестото:

Секое топче развлечете го со скроб до големина на десертна чинија (околу 15 см). Покријте ги развлечените кори и оставете ги да отстојат 15 минути.

Потоа, земете две топчиња, посипете обилно со скроб и развлечете ги заедно до поголема димензија, но не премногу тенко. Корите треба да бидат лесно податливи за работа, дури и за почетници.

3. Обликување на баклавата:

Поставете две развлечени кори една врз друга. Исечете ги краевите за да добиете квадратна форма. Исечените делови издробете ги во блендер заедно со малку ореви.

Потоа, поделете ги мелените ореви на два дела. На едната страна од корите ставете обилна количина фил од ореви.

Завиткајте ја горната кора, па потоа долната, внимавајќи да ја затегнете добро. Ако користите долг валјак, можете да ја завиткате целата кора одеднаш; во спротивно, поделете ја на два дела.

4. Сечење и редење:

Завитканата баклава исечете ја на парчиња со ширина од околу 5 см. Наредете ги парчињата во плех со дијаметар од 40 см.

Повторете го процесот со останатите топчиња тесто, внимавајќи да користите доволно скроб меѓу корите за да не се залепат.

5. Прелив:

Растопете го путерот, отстранете ја пената и измешајте го со маслото. Прелијте ја баклавата рамномерно со оваа смеса.

6. Печење:

Печете ја баклавата во загреана рерна на 170°C околу 1 час и 10 минути. Времето може да варира во зависност од рерната, па затоа проверувајте ја повремено за да добиете златно-кафеава боја.

7. Подготовка на шербетот:

Во тенџере измешајте го шеќерот, водата и парчето лимон. Оставете ја смесата да зоврие, па варете ја на тивок оган 25 минути. Оставете го шербетот да се олади.

8. Финална подготовка:

Откако баклавата е испечена, прелијте ја со ладниот шербет рамномерно. Оставете ја да отстои неколку часа за да го впие шербетот.

Сервирање:

Оваа баклава ќе ги воодушеви сите со својата крцкава текстура и богат вкус. Сервирајте ја со чаша чај или кафе и уживајте во комплиментите од вашите гости!

Совет:

За најдобри резултати, следете ја постапката внимателно и не прескокнувајте ги чекорите. Оваа баклава е толку лесна за подготовка што дури и почетниците можат да ја направат со успех! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:

https://youtu.be/naKaVqEg6Ec?si=hI8UtlTb7Q2ubglL