Неодолив кремаст колач со кокос…РАФАЕЛО ЗА 20 МИНУТИ…Се топи во уста…Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
За бисквит:
5 белки
150 г шеќер
35 г брашно
150 г незасладен кокос/кокосово брашно
За крем:
43 г пудинг од ванила (1 кесичка)
75 г шеќер
50 мл ладно млеко
5 жолчки
И уште:
450 мл млеко
75 г шеќер
За кремот:
250 г несолен путер, омекнат на собна температура
незасладен кокос (трошки/брашно) за посипување
ПОСТАПКА:
-Калап за печење со димензии 22 x 22 cm, се масло и брашно.
-Загрејте ја рерната (со вентилатор) на 180 C.
-Одделете ги жолчките од белките.
1.Пенасто изматете ги белките додека да добиете цврст снег. Постепено додајте го шеќерот и матете додека тој да се растопи. Додајте го кокосот и брашното и промешајте додека сето да се изедначи.
2.Ситепе ја смесата во намастен и набрашнет калап и ставете да се пече во загреана рерна на 180 степени, 20 минути.
3.Прашокот за пудинг помешајте го со шеќер и млеко, да нема грутчиња. Жолчките изматете ги со миксер, па додајте ја мешавината со пудинг и изедначете.
4.Остатокот од млекото (450 мл) и шеќерот ставете ги да зовријат. Потоа додајте ја смесата со пудинг и жолчки и мешајте додека да згусне. Оставете да се олади покриено со фолија.
5.Пенасто изматете го путерот, постепено додајте го оладениот крем и заедно соединете ги во нежен крем.
6.Кремот распоредете го врз печениот и оладен бисквит, а одозгора посипете кокос. Оставете во фрижидер 3-4 часа или преку ноќ. Постапката погледнете ја ОВДЕ.