На голем број луѓе омилена храна им е младата варена пченка. Задолжителна е летно време како закуска, сварена или печена на жар…
Пченката е позната по своето изобилство од хранливи материи и витамини, 5-10 пати во поглемо количество отколку што се содржани во оризот и пченицата. Освен тоа, содржи и некои хранливи материи кои не можат да се добијат од другите житарици.
Покрај другото, пченката е богата со растителни влакна кои помагаат во проблемите со запекот и ја олеснуваат работата на дигестивниот тракт. Помагаат во намалување на лошиот холестерол во крвта и го забрзуваат отстранувањето на токсините од дигестивниот тракт.
Пченката е богата со витамините А. Е и глутамат, кои имаат својство да го спречуваат предвременото стареење и да го одржуваат младешкиот изглед на кожата.
Пченкарното масло исто така, се користи во терапиите за намалување на новото на лошиот холестерол во крвта и спречување на атеросклероза. Метаболизмот на телото и функционирањето на нервниот систем, исто така, може да се подобрат со монсумирање на пченка. Покрај тоа, високото ниво на каротин може да ги исчисти и канцерогените материи од телото.
Овој вкусен плод изобилува со витаминот Б кој спречува појава на бери-бери, го подобрува варењето на храната и го одржува тонусот на кожата. Покрај тоа, пченката може да помогне и во подобрување на функционирањето на жолчното кесе и екскрецијата на жолчниот сок.
НЕ ЈА ФРЛАЈТЕ ВОДАТА ВО КОЈА СЕ ВАРЕЛА ПЧЕНКАТА
После внимателно истражување, се дошло до заклучок дека водата во која се варела пченката не само што има мирис и вкус на пченка, туку има и силни антиинфламаторни својства и може да се користи за спречување на инфекции во мочниот меур.
Бидејќи во водата остануваат многу хранливи материи, се препорачува истата да не се фрла, туку да се испие веднаш како топол чај, или да се складира во фрижидер, па подоцна да се испие како освежителен напиток.
Уште подобро ако од младата пченка не сте ја отстраниле зеленкастата свила која ги обвиткува зрната, па да ја сварите комплет во водата. Оваа течност има суперпрочистувачки ефект и може да ги прочисти бубрезите од песок, да ги ослободи мочните канали и да го исфрли талогот од мочниот меур.
Ако течноста во која се варела пченката не ви е многу вкусна, можете да ја засладите со мед, со неколку ливчиња нане или босилек, да додадете некое парче ѓумбир, 2-3 зрнца нанасон или ким…