Рецепт за салата од пиперки со пченка, лук и магдонос
Овој рецепт за конзервирани пиперки со пченка е идеален начин да го зачувате вкусот на свежите состојки преку целата година без замрзнување.
Комбинацијата од слатка пченка, ароматичен лук, свеж магдонос и балансирана маринада создава уникатно јадење, совршено за салати, предјадења или како додаток на главни јадења.
Подгответе ги состојките и уживајте во едноставната, но вкусна подготовка, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 2 кг пиперки (бабури)
– 3-4 пченки
– 2 главици лук
– 1 врзоп магдонос
– 150 мл растително масло
– 80 мл вински оцет
– 1,5 лажици сол
– 1 лажица шеќер
– 3-4 зрна црн пипер
– Лути пиперки (по желба)
– НМД
Постапка:
1. Измијте ги пиперките темелно под млаз ладна вода и отстранете им ги дршките и семките.
2. Обложете плех со хартија за печење и распоредете ги пиперките на него.
3. Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови и печете ги пиперките 25-30 минути, додека да почне да се набабрува лушпата.
4. Извадете ги пиперките од рерна и оставете ги да се изладат малку, па внимателно излупете ја лушпата. Ситно исечкајте ги излупените пиперки.
5. Излупете ги пченките и со нож внимателно отстранете ги зрната од кочаните.
6. Исчистете ги главиците лук и ситно исечкајте ги или истолчете ги.
7. Ситно исечкајте го магдоносот.
8. Во длабок сад, измешајте ги зрната од пченка, лукот и магдоносот. Додајте ги ситно исечканите пиперки, растителното масло, солта, шеќерот и зрната црн пипер. По желба, додајте и ситно исечкани лути пиперки за дополнителна пикантност.
9. Ставете ја смесата на умерен оган и варете ја 15 минути по вриењето, мешајќи повремено.
10. Додајте го винскиот оцет и продолжете со варење уште 5 минути.
11. Подгответе стерилизирани тегли и распоредете ја топлата смеса во нив, внимавајќи да ги наполните до врв.
12. Затворете ги теглите со стерилизирани капаци и превртете ги наопаку.
13. Завиткајте ги теглите во ќебе и оставете ги да се изладат целосно на собна температура.
14. Чувајте ги теглите на ладно и темно место. Конзервираните пиперки со пченка се подготвени за консумација по неколку дена, кога вкусовите ќе се соединат.
Оваа подготовка нуди богат вкус со слатка нота од пченката, совршена за уживање во текот на целата година. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:












