Овие ситни колачи се приготвуваат во облик на тријаголници многу брзо и едноставно, а доколку немате калап – обликувајте валјак или сами со рацете обликувајте го тријаголникот. Рецептот е одличен и за млади домаќинки, почетнички во готвењето.
Состојки за првиот колач:
300 г мелени бисквити
125 г путер (половина од 250 г)
100 г шеќер во прав
150 г желе бонбони
100 мл сок од портокал
Состојки за вториот колач:
3 жолчки
50 г шеќер
100 г путер
130 г чоколадо
50 г мелени ореви
150 г мелени бисквити
50 г кршени бисквити
Постапка:
Изматете го пенасто путерот со шеќерот, па додадете бисквити и уште малку матете. Долевајте сок и месете со рака.
Може да се случи да ви затреба уште малку сок доколку бисквитите се посуви.
Овој колач може да биде и посен доколку користите посен кекс а желе бонбоните ако се направени од агар-агар.
Кога смесата е готова, ни прегуста ни преретка, додадете сечкано желе бонбони, па повторно со рака малку измесете и ставете во калап за тријаголници обложен со проѕирна фолија. Ако немате калап направете валјак или тријаголници на даска и обликувајте со рака.
Оставете да отстои.
За вторите тријаголничиња изматете ги жолчките и шеќерот со жица, па додадете путер и чоколадо, па ставете на пареа сето да се растопи и соедини (околу 10-тина минути).
Потоа тргнете од оган и додадете ги бисквитите и оревите, па сето измешајте го. Повторно обложете го калапот за тријаголници со фолија и излејте ја смесата и притиснете со рака.
Ако немате калап, почекајте малку да излади па со раце обликувајте валјак или тријаголници, па оставете да се стегне.
Најдобро и двата колачи да отстојат неколку часови во фрижидер.