Сирење може да си направиме и сами, во домашни услови за што не ви е потребна голема умешност. Ова сирење може да го направат и тотални аматери во кујната. Потребни се само три состојки, а нема да ви одземе ниту многу време.
![]()
![]()
![]()
![]()
Се разбира дека најубаво е сирењето приготвено од домашно млеко, но ако и вие живеете како мене, во град, тогаш сирењето ќе мора да го приготвите од купечко пресно млеко, кое исто така излегува одлично и вкусно.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 литри пресно млеко со поголем процент на млечни масти (3,2 %), малку сол по вкус (1 супена лажица) и 60 мл бел оцет. Уште ќе ви биде потребно: чисто тенџере, газа и метална цедалка.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Млекото ставете го во поголемо тенџере. Ставете го на тивок оган да врие, па додајте сол по ваш вкус. Одвреме-навреме мешајте. Млекото не смее да зоврие, па пред да почне да врие тргнете го тенџерето од оган.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа додајте го оцетот, па промешајте (ќе забележите како започнува да се засирува) и оставете неколку минути да отстои (5 минути се доволни). Во друго тенџере ставете цедалка и над неа газа.

![]()
![]()
![]()
![]()

Полека ставајте ја смесата од тенџерето кое што претходно го приготвивте, па убаво процедете ја смесата низ цедалката. Посолете дополнително, доколку сметате дека не е доволно солено. Соберете ја газата, па превртете, а потоа со помош на чинијата како потисок, исцедете.






На крајот ставете ја чинијата над газата (во која што се наоѓа сирењето и над чинијата ставете нешто тешко, како на пример, аван). Оставете го сирењето да отстои околу еден час, а потоа е подготвено за конcyмирање.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во сурутката исто така, може да додадете уште малку сол и да ја користите како солило за сирењето доколку го оставате да зрее (за „старо“ сирење), а остатокот да го складирате во фрижидер и да ја пиете. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете ОВДЕ.
































